Кулеба розповів, як у НАТО оцінили реакцію України на російські провокації

Кулеба розповів, як у НАТО оцінили реакцію України на російські провокації

Ексклюзив
Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що на засіданні Північноатлантичної ради голів МЗС держав-членів НАТО партнери України високо оцінили витримку нашої держави у важких умовах провокаційної поведінки Росії і звинувачень з її боку.

Про це Кулеба сказав кореспондентові Укрінформу на брифінгу в Ризі, де проходила міністерська зустріч.

«Сьогодні в НАТО я ще раз запевнив союзників, що Україна не планує жодних військових операцій або провокацій в ОРДЛО. Нам важко – Росія постійно порушує Мінські домовленості, здійснює обстріли, вбиває наших військових. Але ми будемо й надалі демонструвати витримку, бо не хочемо давати Росії жодних виправдань. До речі, ця витримка України здобула дуже високу оцінку наших партнерів, зокрема і сьогодні на міністерській зустрічі НАТО в Ризі», - зазначив Кулеба.

Коментуючи сьогоднішню заяву голови МЗС РФ Сергія Лаврова про те, що «українське керівництво активно посилає ешелони з військовослужбовцями та важкими озброєннями до лінії розмежування» неподалік кордонів з Росією, Кулеба зазначив, що це давня традиція «виправдання агресії – звинуваченням жертви, що вона в усьому винна і вона напала». За словами голови українського МЗС, ця методичка залишається незмінною протягом століть, РФ керується нею і зараз.

Кулеба нагадав, що саме тому українська дипломатія проводить активну роботу над роз’ясненням дій України. «Насправді і в ОБСЄ, і в ЄС, і в НАТО є чітке розуміння, що відповідальність за нинішню ситуацію несе РФ. Саме вона порушує Мінські домовленості, блокує діяльність нормандського формату і ТКГ. Тому залишимо російську пропаганду російським споживачам. А самі маємо зосередитися на чітких фактах, які говорять на користь України», - підкреслив керівник українського зовнішньополітичного відомства.

30 листопада - 1 грудня у Ризі проходила дводенна зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які обговорили поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу в Мадриді.

У середу до участі у зустрічі урядовців НАТО були запрошені керівники зовнішньополітичних відомств України і Грузії.

Як повідомляв Укрінформ, Кулеба, який брав участь у засіданні Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ держав-членів НАТО, заручився підтримкою союзників НАТО на тлі загрози нової хвилі російської агресії. У МЗС зауважили, що союзники висловили тверду підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Сьогодні ж , 1 грудня, Кулеба летить у Стокгольм на 28-му зустріч Ради міністрів ОБСЄ, яка пройде 2-3 грудня 2021 року. Щорічна зустріч міністрів закордонних справ 57 держав-учасниць ОБСЄ відбудеться на запрошення чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-