Вершбоу: Погрози Путіна Україні – це війна проти всього Заходу

Вершбоу: Погрози Путіна Україні – це війна проти всього Заходу

Укрінформ
Зосередження військ РФ навколо України та створення потенційних можливостей для нового масштабного вторгнення є складовою широкої війни, яку Путін веде проти всього цивілізованого Заходу.

Про це заявив у вівторок під час онлайн-конференції «Безпека та протидія російській агресії» заступник генсека НАТО (2012-2016 рр.), посол США в РФ (2001-2005 рр.) Александер Вершбоу, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми бачимо, як Путін посилює свою війну проти Заходу в багатьох аспектах. Він тестує та випробовує нас на слабкості – якщо подивитися на створення міграційної кризи у Білорусі, використання газу в якості зброї, підживлення націоналізму в Боснії та Косово, а також масову мобілізацію сил навколо України з потенційною можливістю масштабного вторгнення», - зауважив американський дипломат.

Він зауважив, що, з раціональної точки зору, Путін навряд чи вдасться до масштабної атаки. Адже, в Кремлі усвідомлюють, що, навіть, враховуючи нинішню кількість мобілізованих сил РФ, існує ризик великих втрат. Крім того, Росія отримає більш жорсткі санкції, якщо вдасться до мілітаризованої агресії.

Тим не менше, вважає Вершбоу, Путін може діяти нераціонально, покладаючись на власні емоції.

Експерт підкреслив, що адміністрація США сприймає ситуацію навколо України дуже серйозно та вже відреагувала достатньо рішуче й швидко. За його словами, в Сполучених Штатах існує розуміння, що росіяни намагаються маніпулювати своїми показовими пересуваннями військ. Але з іншого боку, це викликає стурбованість з огляду на масштаби військових формувань, зосереджених біля України.

Вершбоу також підкреслив важливість подальшої взаємодії України зі США й іншими країнами Заходу. Крім того, за його словами, країни НАТО могли би докласти більше зусиль в плані підтримки України, а також у демонстрації Росії, що наслідки її агресивної поведінки коштуватимуть дорого.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Пентагон підтвердив, що продовжує спостерігати пересування військ РФ біля українського кордону, а також збільшення їхньої чисельності. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-