Міністри закордонних справ країн НАТО обговорять нарощування військ РФ біля України

Міністри закордонних справ країн НАТО обговорять нарощування військ РФ біля України

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн НАТО, які наступного тижня зустрінуться у Ризі, обговорять ситуацію, що складається у зв’язку із російським військовим нарощуванням навколо кордонів України та на тимчасово окупованих територіях.

Про це сьогодні у Брюсселі, під час пресконференції напередодні зустрічі міністрів країн-союзниць розповів Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міністри закордонних справ НАТО зустрінуться наступного тижня, щоб розглянути актуальні безпекові питання. Ми обговоримо продовження Росією військового нарощування в Україні та навколо неї. Це вже другий раз у цьому році, коли Росія проводить масовану та незвичайну концентрацію військ в регіоні. Це включає важкі спроможності, - танки, артилерію, механізовані підрозділи, дрони та системи електронної боротьби, а також війська у боєготовності. Це військове нарощування є неспровокованим та не має пояснення. Воно підвищує напругу та несе ризики помилкових оцінок», - сказав Столтенберг.

Він зауважив, що Росія має продемонструвати прозорість, зменшити напругу та здійснити деескалацію. Столтенберг висловив жаль з приводу того, що Росія розірвала дипломатичні контакти з НАТО, та зауважив, що НАТО зберігає готовність до змістовного діалогу з Росією, який в умовах поточної напруженої ситуації є важливим, як ніколи раніше.

«Ми також обговоримо ситуацію в регіоні з Грузією і Україною. Вони є близькими та дуже цінним партнерами, які прагнуть до членства. НАТО підтримує їх як політично, так і практично», - додав керівник Альянсу.

За його словами ще однією важливою темою стане обговорення заходів на кордонах Польщі, Литви і Латвії з Білоруссю, де режим Лукашенка цинічно використовує вразливих людей для здійснення тиску на союзників по НАТО. У цьому контексті Столтенберг наголосив на важливості взаємодії між НАТО і Європейським Союзом для розв’язання цієї ситуації та комплексної відповіді на гібридну атаку. Керівник НАТО нагадав, що вчора обговорив ситуацію на кордоні з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Наступної неділі, перед зустріччю міністрів, він здійснить візити до Латвії та Литви разом із Президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Серед інших важливих тем зустрічі міністрів – контроль над озброєнням, роззброєння та ядерне нерозповсюдження, ситуація в Афганістані після швидкого падіння уряду та збройних сил цієї країни у серпні поточного року, ситуація, що загострюється на Західних Балканах, а також підготовка нової стратегічної Концепції НАТО, яка має враховувати ці та всі інші сучасні виклики у сфері безпеки для визначення напрямків діяльності та розвитку Альянсу на наступні десятиліття.

Як вже повідомлялося, з 30 листопада по 1 грудня у Ризі відбуватиметься зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які мають обговорити поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу у Мадриді.

Генеральний секретар НАТО запросив до участі у зустрічі міністрів закордонних справ НАТО у Ризі керівників зовнішньополітичних відомств України й Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-