Зеленський розраховує на допомогу Байдена та Ердогана у звільненні полонених

Зеленський розраховує на допомогу Байдена та Ердогана у звільненні полонених

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський розраховує на допомогу Президентів Туреччини Реджепа Ердогана і США Джо Байдена у питанні звільнення українських військовополонених і заручників, які утримуються в ОРДЛО і в Росії.

Про це Зеленський заявив під час пресмарафону, присвяченого екватору його каденції у відповідь на запитання кореспондента Укрінформу.

«У нас є верифікований повний список – принаймні те, що у нас є, ми вважаємо повністю справедливим, хоча там також можуть бути помилки і прорахунки. Тим не менше, список переданий Туреччині. Нещодавно я розмовляв з президентом Ердоганом - у нього була зустріч з президентом РФ, і на рівні контактних груп списки були передані російській стороні. Я хочу йому (президенту Ердогану. – ред.) подякувати - він просив за це.. і в цілому просив, але наголос у нього був на кримських татар, тому що для нього це також особисте питання. Я йому подякував, чекаємо відповіді, її поки що немає», - сказав Зеленський.

Він також запевнив, що порушував питання звільнення наших полонених і заручників у розмовах з усіма лідерами країн та керівниками міжнародних інституцій, які сьогодні спілкуються сьогодні з президентом Росії, зокрема з президентом Євроради – Шарлем Мішелем, в. о. канцлера ФРН Ангелою Меркель, президентом США Джо Байденом.

«Ми чекаємо на розмову президентів США і Росії. Список (Байдену. - ред.) переданий, і ми очікуємо, що це питання буде піднято на їхньому рівні», - зазначив глава держави.

У цьому контексті він зазначив, що лідери США і Туреччини є достатньо потужними геополітичними гравцями, і Росія має дослухатися до них.

Президент також запевнив, що українська сторона працює над питанням звільнення полонених і заручників, включених до різних списків, на усіх майданчиках.

«Є списки, які постійно піднімають на мінському майданчику, є списки кримських татар, є списки наших полонених, які перебувають на території Росії. Окремо (список – ред.) пошуку людей, щодо яких ми не знаємо, де вони, наприклад, кримських татар, які потрапили за грати. Окремо над питанням щодо допомоги сім’ям, які залишилися без своїх чоловіків через арешти за політичними звинуваченнями, працює Офіс «Кримської платформи», - поінформував Президент.

За словами глави держави, у нього немає амбіцій, що лідери інших країн не можуть говорити про Україну без України.

"Я вважаю, що питання обміну полонених нехай піднімають і говорять. Ми віддамо всіх, віддайте нам усіх – немає питань, і амбіцій немає. Я можу не бути присутній ні на дзвінку, ніде – оце питання, будь ласка, піднімайте. Я вважаю, що людські життя важливіші за будь що», - резюмував Президент.

Як повідомлялося, останній обмін утримуваними особами між Україною та окупантами в ОРДЛО відбувся 16 квітня 2020 року. Тоді Україна повернула із ОРДЛО 19 громадян. На окуповану територію відправили 14 осіб, ще четверо відмовилися туди їхати. У травні Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляла, що у списку на обмін – 285 українців, яких утримують в ОРДЛО. Із них 44 – це військовослужбовці. Як зазначив 4 жовтня речник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович, процес обміну утримуваними особами не вдається розблокувати через позицію Кремля. За його словами, українська сторона готова до обміну, відповідні списки для обміну вже підготовлені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-