Голодомор нагадує, що смертельна агресія Росії повторюється й нині – Маркарова

Голодомор нагадує, що смертельна агресія Росії повторюється й нині – Маркарова

Відео
Укрінформ
Вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду українського народу 1932-33 років є нагадуванням для нинішнього покоління борців за незалежність України, що вони є послідовниками нації, яку Росія намагалася знищити впродовж історії.

Про це заявила під час меморіального заходу у Вашингтоні в пам’ять про трагедію Голодомору посол України в США Оксана Маркарова, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми оплакуємо і пам’ятаємо (жертви трагедії – ред.) разом, але йдеться не тільки про пам’ять і стогнання – йдеться про боротьбу»,- зауважила Маркарова.

Вона підкреслила, що тепер українські борці за незалежність мусять протистояти агресії Кремля, який на початку 1930-х років також знищував мільйони українців, влаштувавши геноцид голодом. За її словами, дуже важливо пам’ятати трагедію 1932-33 років, викривати правду та спростовувати брехливі наративи Кремля про нібито неврожаї.

«У сьогоднішній боротьбі за нашу незалежність і територіальну цілісність важливо пам’ятати, що ми – не перше покоління, яке бореться з цим злом», - підкреслила посол України в США.

Вона висловила вдячність американській владі, яка визнала на рівні обох палат Конгресу США, а також окремих штатів, Голодомор геноцидом українського народу. Це, за її словами, підтверджує на міжнародному рівні відповідальність сталінського режиму за його злодіяння, а також поширює правду для всього цивілізованого світу.

Меморіальний захід за жертвами Голодомору «Запали пам’ятну свічку» пройшов у понеділок у центрі американської столиці, неподалік Капітолію, де встановлений пам’ятник Holodomor 1932-1933. У заході взяли участь українські дипломати, представники американського уряду, духовенства, української громади в США.

Голодомор – це геноцид українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром знищити, цілком чи частково, українську національну групу. Ця кваліфікація випливає із Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року «Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього» та Закону України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні» від 2006 року. Способом реалізації геноциду став штучний масовий голод, організований керівництвом комуністичної партії Радянського Союзу та Радянської України, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР і Кубані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-