Стефанчук підписав закон про медіацію

Стефанчук підписав закон про медіацію

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав Закон «Про медіацію».

Як передає Укрінформ, про це спікер повідомив у Фейсбуці.

«Тільки-но підписав Закон України «Про медіацію». Це надзвичайно важливий документ, що дозволить вирішити свої суперечки, не звертаючись до суду. Він запроваджує та врегульовує статус медіатора - незалежної та неупередженої особи, за допомогою якої сторони можуть врегулювати конфлікт чи спір шляхом переговорів», - написав Стефанчук.

Він очікує, що «впаде градус конфліктності в суспільстві».

«Навантаження на суди буде знижено, витрати бізнесу й держави на судочинство - зменшено, а тривалість розгляду спорів і конфліктів - скорочено. Менше конфліктів - більше компромісів», - зазначив Голова ВР.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила Закон «Про медіацію» (№3504) 16 листопада.

Документом визначаються правові засади та порядок проведення медіації в Україні. Зокрема, визначається, що медіація – це позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.

Передбачається, що процедура медіації застосовуватиметься у будь-яких конфліктах (спорах), які виникатимуть у межах цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних правовідносин, а також у кримінальних провадженнях при укладенні угод про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим та в інших сферах суспільних відносин.

При цьому фізичні та юридичні особи зможуть звернутись до медіатора для проведення медіації як до звернення до суду, третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу, так і під час судового, третейського чи арбітражного провадження або під час виконання рішення суду, третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу.

Медіація проводитиметься за взаємною згодою сторін згідно з принципами добровільності, конфіденційності, незалежності та нейтральності, неупередженості медіатора, самовизначення та рівності прав сторін медіації.

Водночас законом встановлюється, що статус медіатора зможе набути будь-яка фізична особа, яка має вищу освіту та пройшла базову підготовку у сфері медіації в Україні або за її межами. Реєстри медіаторів зможуть вести об’єднання медіаторів, організації, що забезпечують проведення медіації, а також органи державної влади та органи місцевого самоврядування, які залучають медіаторів або послугами яких користуються.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-