Україна працюватиме з владою Грузії, щоб права Саакашвілі дотримувались – МЗС

Україна працюватиме з владою Грузії, щоб права Саакашвілі дотримувались – МЗС

Укрінформ
Україна працюватиме з органами влади Грузії для дотримання прав експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Про це повідомив журналістам міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

“Він громадянин України і він користується таким ж самим правом захисту, як і будь-який інший громадянин України, який опинився у скрутному становищі в іншій країні. Ми працюватимемо разом з органами влади Грузії задля дотримання його прав”, - сказав Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня експрезидента Міхеїла Саакашвілі затримали в Грузії, де проти нього порушено ряд кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування, назвавши себе політв'язнем.

8 листопада Саакашвілі перевели в лікарню в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його «тягнули по землі, тягали за волосся та кілька разів ударили по шиї».

МЗС України закликало перевести Саакашвілі у цивільну медустанову.

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при Міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення Саакашвілі в тюремну лікарню, на яких видно, як його туди заносять, тримаючи за руки і ноги.

Посол Грузії в Києві Георгій Закарашвілі вдруге був викликаний у МЗС України. Київ заявив про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження з Саакашвілі, який є українським громадянином.

Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі висловив прохання розглянути можливість допуску до колишнього президента Грузії українських лікарів, у чому йому було відмовлено.

15 листопада уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова прибула в Грузію, щоб відвідати Саакашвілі в пенітенціарній установі №18 у місті Глдані. Посольство України в Грузії надіслало запит у Міністерство юстиції Грузії про надання дозволу на відвідання Саакашвілі 16 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-