ТСК Ради не вдалося з’ясувати, хто вирішив відкласти спецоперацію з «вагнерівцями»

ТСК Ради не вдалося з’ясувати, хто вирішив відкласти спецоперацію з «вагнерівцями»

Укрінформ
Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради не вдалося встановити, хто з українських посадовців прийняв рішення про відтермінування проведення спецоперації по затриманню членів ПВК “Вагнер”.

Як передає Укрінформ, про це повідомила під час брифінгу в понеділок голова ТСК, яка, зокрема, займається розслідуванням операції із затримання представників ПВК "Вагнер", народний депутат із фракції “Слуга народу” Мар’яна Безугла.

“Наявні дані дають змогу зробити опосередковані висновки, що відбулося відтермінування активного заходу з 25 липня на 30 липня 2020 року. ТСК не вдалося достеменно встановити, хто, на якому рівні в Україні прийняв рішення про відтермінування”, - сказала вона.

Також, за словами Безуглої, ТСК встановила “відсутність будь-якої документально оформленої вказівки про відтермінування з боку будь-якої посадової особи”.

“ТСК також не знайшла підтвердження того, що Президент України давав особисті розпорядження керівництву ГУР МОУ відтермінувати активний захід, що засвідчують всі наявні показання заслуханих осіб”, - додала вона.

“Також встановлено, що керівник ОП не має повноваження надавати розпорядження ГУР МОУ щодо відтермінування будь-якого розвідувального заходу. Встановлено, що міністр оборони може санкціонувати певні дії в рамках активного заходу лише в частині, яка стосується додаткового залучення ЗСУ, і не може санкціонувати перебіг активного заходу в цілому”, - розповіла про результати роботи комісії Безугла.

Як повідомляв Укрінформ, 14 листопада міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat пообіцяла на початку поточного тижня опублікувати розслідування щодо "Вагнергейту".

Раніше повідомлялось, що 18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела у правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК «Вагнер» нібито було спецоперацією українських спецслужб, що провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції з затримання бойовиків ПВК «Вагнер», яка була зірвана через ймовірний витік інформації після наради у голови держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

18 серпня Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міноборони, заявив, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання 33 «вагнерівців».

Верховна Рада 19 травня 2021 року створила Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, які могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України та становити загрозу національній безпеці України.

На початку вересня цього року американський телеканал CNN опублікував власне розслідування щодо планування спецоперації з «виманювання» підозрюваних у воєнних злочинах на сході України бойовиків ПВК «Вагнер» із території РФ, яка зірвалася у липні минулого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-