У РНБО пояснили, чому Україна є найбільшим «подразником» для Путіна

У РНБО пояснили, чому Україна є найбільшим «подразником» для Путіна

Укрінформ
Сучасне керівництво Російської Федерації вважає своєю місією відновлення території "історичної Росії".

Про це перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Руслан Демченко написав у статті для Укрінформу.

Демченко зауважив, що основу російського підходу становить озвучена Президентом РФ Володимиром Путіним на Валдаї 21 жовтня ідея "поміркованого консерватизму" як найбільш "розумного, на погляд російського керівництва, принципу відносин гравців в умовах триваючої зміни світоустрою".

"Але, по суті, такий консерватизм зводиться до ідеї перерозподілити світ (на кшталт Ялтинської конференції 2.0) на зони впливу між сильними. За такого підходу та з урахуванням російської візії, Україна, як і решта так званих "пострадянських" країн, беззастережно підпадають у зону впливу Росії. У такому випадку воля народів (українського, білоруського чи казахстанського) вже не має значення, адже право вирішувати належить виключно "сильним світу", - наголосив Демченко.

Читайте також: У РНБО заявляють про нову хвилю дестабілізації, що йде в Україну з Росії

На його думку, принцип "переможців не судять" Росія протестувала в Чечні, Грузії та здійснивши спробу анексії АР Крим.

"У такій російській ідеалістичній картинці нового світу найбільш подразливим чинником якраз і є Україна, котра протягом багатьох років є перешкодою для Росії на шляху розв’язання своїх завдань, і через яку, в трактовці Кремля, "у РФ погіршились відносини з Заходом", - зауважив Демченко.

Він підкреслив, що такому сприйняттю сприяла також активна зовнішня політика України, у тому числі з просування Кримської платформи.

"Сучасне керівництво Росії вважає своєю місією відновлення території "історичної Росії" у межах принаймні її ядра, як його бачив Олександр Солженіцин ("Как нам обустроить Россию")... Путін не молодшає, його час спливає, а російські ресурси не є безмежними. Все це наближає момент, коли Москва може поставити питання ребром: "зараз або ніколи", - підкреслив Демченко.

Читайте також: Кремль постійно випробовуватиме Україну на міцність — РНБО

Також, на його думку, додатковим стимулом для Кремля більш активно діяти на "українському фронті" є потреба негайно переключити увагу росіян від обговорення провалів Росії у боротьбі з пандемією COVID-19 на обговорення "успіхів" російського керівництва на зовнішній арені.

Як повідомляв Укрінформ, у РНБО заявляють про нову хвилю дестабілізації, що йде в Україну з Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-