Росія намагається змусити Україну купувати вугілля в терористів «Л/ДНР» - експерт

Росія намагається змусити Україну купувати вугілля в терористів «Л/ДНР» - експерт

Укрінформ
Припинення постачання російського енергетичного вугілля до України пов'язане, зокрема, з різким стрибком цін та посиленням газової кризи в Європі, а головною причиною є спроба спровокувати політичну кризу в Україні.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив політолог Володимир Фесенко.

"Тут справа не лише в тому, що вони хочуть вигідніше продати своє вугілля, або підняти ціну. Були й об'єктивні причини, але вони під підставою, нібито їм газ самим потрібен усередині, не вистачає газу на постачання назовні, посилили газову кризу в Європі, різко підняли ціни, й зараз і частково на цьому заробляють, і шантажують Європу ось цією газовою ціною. Причому шантаж політичний. Вони вимагають якнайшвидшої сертифікації газопроводу "Північний потік-2", — зазначив експерт.

Водночас Фесенко припустив, що припинення постачання енергетичного вугілля до України може бути спробою російської сторони схилити Київ до взаємодії з так званими "ДНР" та "ЛНР".

"Тут я нагадаю історію 2014 року, коли через Медведчука російська сторона запропонувала тодішньому українському керівництву купувати вугілля безпосередньо у сепаратистів за готівку. На жаль, українське керівництво тоді погодилося. Зараз, я думаю, це буде предметом розгляду. Щодо Медведчука вже йде слідство. Чому погодилися? Бо готівка передавалася стороні, яка воювала проти України... І я думаю, що Росія хоче домогтися відновлення цієї ситуації, вони хочуть нас змусити безпосередньо купувати вугілля у цих так званих "республік", — вважає Фесенко.

Читайте також: Росія припиняє поставки енергетичного вугілля в Україну

На його думку, така взаємодія через неформальну легітимізацію "Л/ДНР" може сприяти порушенню конструкції Мінських угод.

"З одного боку, в такий спосіб нас хочуть через вугілля змусити до неформального визнання цих "республік", а потім говоритимуть, як прецедент: "Ну, ви ж з ними домовляєтесь, тому давайте домовлятися і в Мінських угодах. Визнавати їх, підписуйте із ними договір". А це означатиме офіційно їхнє визнання, і тоді вони претендуватимуть на якусь необмежену автономію, і це будуть по суті кардинальні зміни державного устрою України. І так вони нівелюватимуть обвинувачення проти Медведчука, що, мовляв, якщо ви зараз на це погодилися, то які претензії тоді до Медведчука", — пояснив політолог.

Він також спрогнозував, що Росія прагне спровокувати цієї зими енергетичну кризу в Україні, а через неї — і політичну.

"Тому знижують транзит газу через нашу територію. Тому що ми купуємо газ у європейських компаній, але газ, що йде з Росії. А Росія максимально знижує постачання газу. Тобто цим варіантом ми скористатися не можемо. Ми маємо запаси. Це не так критично, як із вугіллям, але тим не менш. Але найголовніше, що Росія через створення таких проблем із вугіллям, газом, можливо, електроенергією, хоче спровокувати взимку у нас енергетичну кризу, а через неї — політичні проблеми, і таким чином дестабілізувати політичну ситуацію в країні", — деталізував Фесенко.

Як повідомляв Укрінформ, голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що Росія з 1 листопада 2021 року припиняє поставки енергетичного вугілля в Україну. З посиланням на інформацію учасників ринку Герус повідомив, що заборона не розповсюджується на коксівне вугілля, а стосується лише вугілля, яке використовується для потреб енергетики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-