Одним з головних досягнень саміту Україна-ЄС стала угода про відкрите небо – експерт

Одним з головних досягнень саміту Україна-ЄС стала угода про відкрите небо – експерт

Укрінформ
Саміт Україна — ЄС, який 12 жовтня відбувся в Києві, відкриває низку перспектив для української сторони, але не слід очікувати від подібних заходів рішення про прийняття України до Євросоюзу. 

Як передає Укрінформ, про це у ефірі телеканалу "Дом" розповів завідувач сектором Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

"Мені здається, цей саміт був кращим, ніж могло бути. І він дійсно кращий, ніж багато раніше. Але не треба розраховувати, що якийсь із самітів України та ЄС може призвести до такого прориву, як швидке членство України в ЄС. Це дуже велике політичне питання", — наголосив Їжак.

За його словами, саміти мають головною метою роботу, яка передбачена в межах Угоди про асоціацію.

"Кожен саміт має свій фокус. Пару років тому це була децентралізація, нас підтримували у цих зусиллях. Потім — земельна реформа. Потім — боротьба з корупцією. І дуже зрідка було, коли саміти призводили до якихось конкретних угод", — перелічив експерт.

На саміті, який 12 жовтня відбувся у Києві, були ухвалені важливі для України рішення, зазначив він. Одне із них стосується угоди про відкрите небо з Євросоюзом.

"А на цьому саміті все-таки є два дуже важливих конкретних рішення. Одне рішення — це угода щодо відкритого неба, що європейські компанії, зокрема лоукостери, можуть літати до України. І так само українські компанії можуть літати всередині Європейського Союзу" , — сказав Їжак.

Прихід європейських авіакомпаній до України є безумовно позитивним аспектом, акцентував експерт. Зокрема, це посприяє більш адекватному ціноутворенню у сфері авіаперевезень.

Читайте також: Зустріч Зеленського з Путіним могла би відбутися на саміті у нормандському форматі – дипломат

"Зрозуміло, що наші компанії, можливо, не мають такого потенціалу, щоб організовувати рейси в самому Європейському Союзі, але сам прихід європейських компаній до України — дійсно революція в авіаційних перевезеннях для України. Тому що ціни у нас на авіаквитки — абсолютно неадекватні, й люди не дуже мобільні", — пояснив Їжак.

Якщо ж лоукостери зможуть літати на схід України, це також стане проривом, вважає експерт.

"Якщо з'являться лоукостери, і тим паче, якщо лоукостери літатимуть на схід України, де є певний острах, що це близько до зони конфлікту, що не треба там літати, — це дуже велика справа", — додав Їжак.

Крім того, у спільній заяві за підсумками саміту зафіксований перегляд тарифних планів вільної торгівлі, наголосив експерт.

"У спільній заяві, які нечасто ухвалюються, зафіксовано, що [щодо] Угоди про асоціацію запущені переговори, включаючи тарифні плани вільної торгівлі. Є речі, які не влаштовують Україну в тарифних обмеженнях. І зрештою Європейський Союз визнав, що це підлягає перегляду", — сказав Їжак.

Зараз відкриваються перспективи для так званого промислового безвізу, наголосив експерт.

"Це таке, умовно кажучи, кардинальне спрощення сертифікації продукції з доданою вартістю в Європі. Не лише сировини, але й продукції з доданою вартістю. І перспективи є", — підсумував Їжак.

Як повідомлялося, у вівторок у Києві відбувся 23-ій саміт Україна — Європейський Союз. За підсумками було підписано низку угод, у тому числі про спільний авіаційний простір.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-