Кулеба виділив 10 принципово нових положень заяви саміту Україна-ЄС

Кулеба виділив 10 принципово нових положень заяви саміту Україна-ЄС

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виділив 10 принципово нових положень заяви саміту Україна-Європейський Союз 12 жовтня.

Про це він заявив під час онлайн-брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

Кулеба зазначив, що задоволений спільною заявою за підсумками саміту, яка містить важливі та сильні формулювання, та виділив 10 принципово нових положень.

Зокрема, вперше за останні роки підтверджена одна з основних цілей Угоди про асоціацію - подальша інтеграція України до внутрішнього ринку ЄС, що є фундаментом економічної інтеграції з Євросоюзом, та визнане Асоційоване тріо. Міністр також зауважив, що цьому формату вдалося подолати скептицизм, за що Україні вдячні Молдова та Грузія. На його переконання, це є особливо важливим напередодні саміту Східного партнерства.

Крім того глава МЗС виділив підтримку українських реформ з боку ЄС, зокрема антиолігархічного законодавства; включення до спільної заяви саміту Україна-ЄС конкретних положень про посилення співпраці у сфері безпеки та оборони, а саме вивчення можливості підтримки України у сфері професійної військової освіти та зацікавленість в участі в окремих проєктах PESCO.

Кулеба також звернув увагу на зафіксовану готовність почати перегляд митних тарифів та до амбітного оновлення Угоди про асоціацію; відзначення прогресу на шляху до «промислового безвізу»; підтвердження інтеграції України до електромережі ЄС ENTSO-E та тверду підтримку енергетичної безпеки України у боротьбі з російським енергетичним шантажем.

«ЄС готовий спільно з нами протидіяти використанню газу як енергетичної зброї, і особливо важливо, що на закритій частині переговорів і публічно ЄС підтвердив, що до ПП-2 буде застосований третій енергетичний пакет. Це була одна з вимог України, те, на чому ми послідовно наполягали», - прокоментував міністр питання енергетичної безпеки.

Глава української дипломатії підкреслив також чітке засудження російської агресії проти України та повну підтримку Кримської платформи і готовність працювати над виконанням положень її декларації з боку ЄС.

«Такі детальні формулювання з боку ЄС було складно собі уявити ще декілька років тому», - наголосив Кулеба, коментуючи засудження Євросоюзом агресії Росії.

Читайте також: На саміті Україна-ЄС не було жодних розмов про загрози безвізу – Кулеба

Як передає Укрінформ, 12 жовтня у Києві Президент України Володимир Зеленський, Президент Євроради Шарль Мішель та Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн за підсумками Саміту Україна – ЄС підписали спільну заяву, у який Євросоюз підтвердив відданість зміцненню політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС та непохитну підтримку суверенітету й територіальної цілісності Української держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-