Рада закликає європейських партнерів визнати перспективи членства України в ЄС

Рада закликає європейських партнерів визнати перспективи членства України в ЄС

Заява
Укрінформ
Верховна Рада закликає європейських партнерів до визнання перспективи членства України в Європейському Союзі.

Відповідну постанову "Про Заяву Верховної Ради України "Щодо пріоритетних питань інтеграції України до ЄС" (6132) підтримали 304 народні депутати, передає кореспондент Укрінформу.

"Верховна Рада України... закликає до визнання перспективи членства України в ЄС відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз", - йдеться в тексті заяви.

Згідно з документом, український парламент підтверджує стратегічний курс України на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі, закріплений в Конституції України.

У заяві міститься заклик до Європейського парламенту невідкладно розглянути на пленарній сесії та вжити заходів для заборони проєкту "Північний потік-2" як такого, що суперечить нормам Третього енергетичного пакету ЄС, принципам Енергетичного співтовариства та несе ризики для енергетичної безпеки Європи.

Верховна Рада нагадує про загрози енергетичній та геополітичній безпеці Центральної та Східної Європи, яку несе проєкт "Північний потік-2", та закликає ЄС, його інституції та держави-члени, врахувати ризики його експлуатації та вжити всіх можливих заходів з метою попередження та запобігання використання енергетичних ресурсів як зброї.

Читайте також: Рада відтермінувала обов’язкове розкриття інформації про кінцевого бенефіціара

Народні депутати України закликають Європейський Парламент та парламенти держав-членів запровадити додаткові заходи для подальшої галузевої співпраці та надання підтримки Україні на шляху втілення принципів Європейського зеленого курсу в Україні, а також координації дій сторін з урахуванням оновленого Національно визначеного внеску України до Паризької угоди.

Парламентарії вважають, що доступ до фінансових ресурсів у рамках реалізації Європейського зеленого курсу має бути каталізатором зменшення розриву в темпах економічного розвитку між Україною і державами-членами ЄС та закликають Європейську Комісію до активної співпраці з урядом України у рамках реалізації економічного та інвестиційного плану для Східного партнерства та спільної координації міжнародних інвестицій у зелену трансформацію України.

Українські парламентарії висловлюють високу оцінку постійній підтримці Європейським Союзом та його державами-членами територіальної цілісності та суверенітету України в умовах агресії Російської Федерації та заявляють про важливість збереження та посилення режиму санкцій проти Росії через спробу анексії Криму та тимчасову окупацію Донбасу.

Читайте також: Корнієнко анонсував позачергове засідання ВР, присвячене євроінтеграції

ВР закликає до посилення санкцій проти Російської Федерації у зв’язку з незаконною видачею Росією паспортів громадянам України та примусове залучення українських громадян до участі у виборах в Російській Федерації.

У схваленій заяві депутати Верховної Ради висловлюють вдячність представникам інституцій Європейського Союзу за участь в урочистостях з нагоди відзначення 30-ї річниці Незалежності України та в установчому Саміті Кримської платформи, а також за підтримку в забезпеченні доступу України до безпечних та ефективних вакцин від COVID-19 та готовність до подальшої співпраці у подоланні пандемії.

Як повідомлялося, Саміт Україна-ЄС цього року відбудеться 12 жовтня у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-