Веніславський пояснив, чому під час відставки Разумкова регламент не порушувався

Веніславський пояснив, чому під час відставки Разумкова регламент не порушувався

Укрінформ
Відставка Дмитра Разумкова з поста спікера парламенту відбулася без порушення регламенту Верховної Ради. 

Як передає Укрінформ, про це у ефірі телеканалу "Дом" розповів народний депутат, представник Президента України в Конституційному Суді України (КСУ) Федір Веніславський.

"Порушення регламенту під час розгляду питання про відкликання Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з посади точно не було. Критики та представники опозиції дивляться регламент у тій частині, яка їм подобається, і яка доводить лише їхній погляд. А потрібно в комплексі, системно дивитися все законодавство, й тоді можна зробити висновок", — наголосив Веніславський.

Читайте також: «Слуга народу» поки не розглядає питання позбавлення Разумкова мандату – Арахамія

Він послався на ст. 76-77 закону про регламент ВР про те, що питання про відставку голови парламенту повинне бути розглянуте не пізніше як за 10 днів з моменту ініціювання.

"Ось, наприклад, нам закидають, що нібито ми не мали права цього тижня розглядати питання про відставку Дмитра Разумкова. Але ст. 76-77 закону про регламент Верховної Ради передбачено, що питання має бути розглянуто не пізніше 10-денного терміну з моменту, коли він ініційований. 10-денний термін міг бути дотриманий "не пізніше" лише за розгляду цього пленарного тижня. Тому що наступного тижня депутати працюють у комітетах. Рахункова плата своєчасно подала депутатам звіт про фінансову діяльність Верховної Ради, Дмитро Разумков також здав свій звіт. Тому порушення з погляду процедури, передбаченої ст. 77-76 закону про регламент, точно не було", — пояснив представник президента в КСУ.

Читайте також: Відкликання Разумкова: Арахамія здивований підтримкою фракції «Батьківщина»

Рахункова палата надала свій висновок у вівторок увечері, таким чином були дотримані терміни, передбачені законом, наголосив він.

"Є імперативна норма, що питання має бути розглянуто не пізніше 10 днів. Верховна Рада у вівторок, 5 жовтня, визначилася, що це питання розглядатиметься у четвер. Це є рішенням колегіального органу. І відповідно, всі посадові особи, й Рахункова палата, й Голова Верховної Ради, повинні були врахувати ось цю вимогу регламенту — подати звіти не пізніш як 2 дні. І Рахункова палата свій висновок дала у вівторок ввечері. Тобто вона абсолютно встигла в ті терміни, які передбачені законом про регламент", — зазначив Веніславський.

Читайте також: Разумков прогнозує нову коаліцію - «Слуги народу» з «Батьківщиною»

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати на пленарному засіданні в четвер, 7 жовтня, відкликали Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради.

Народні депутати з фракції "Слуга народу" 2 жовтня зібрали необхідні 150 підписів для ініціювання відкликання з посади Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Це відбулося в межах дводенного виїзного засідання фракції "СН" у Трускавці. За інформацією речниці фракції "СН" Юлії Палійчук, під колективною ініціативою народних депутатів щодо відкликання Разумкова з посади спікера парламенту було зібрано 197 підписів.

4 жовтня за поданням голови парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії запущено процедуру відкликання Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради.

Читайте також: Корнієнко залишиться главою партії «СН» і у разі призначення першим віцеспікером Ради

Разумков заявив, що процедура його відкликання з посади Голови Верховної Ради відбувається незаконно. Водночас він не планує звертатися до суду з цього приводу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-