Санкції проти РФ менш ефективні, ніж очікувалося – нідерландська експертка

Санкції проти РФ менш ефективні, ніж очікувалося – нідерландська експертка

Укрінформ
Ефект від запроваджених проти Росії санкцій виявився меншим, ніж очікувалося, оскільки РФ активно шукає обхідні варіанти. А з іншого боку є люди, яким не важливо, з ким вести бізнес, якщо вони бачать можливість виправдати порушення санкцій.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловила нідерландський адвокат, експерт з питання санкцій проти Росії Хелен Овер де Лінден.

«На мою думку, санкції дуже добре організовані. Якщо ви запитаєте мене, що потрібно міняти, щоб їх покращити, я б навіть не могла сказати, що саме. Однак фактично виявилося, що на Росію це не так впливає, як ми б того хотіли в ЄС. Я пам'ятаю, як ще у 2014 році, коли запускали ці санкції, у РФ заявили, що це дуже проблематично, адже санкції почали створювати певні труднощі для банків, перешкоди щодо надання будь-якої фінансової позики або кредиту, пішло зниження доходів від продажу нафти, стало складніше торгувати, надавати певну техніку. Усе це виявилося важко для Росії, але потім вони сказали, що знайдуть варіанти, і навіть почали з ЄС співпрацювати, і через інші структури, через інші країни почали домагатися своїх цілей. Також вони почали більше працювати з Китаєм, з Індією, хоча до цього були більше орієнтовані на ЄС. Самі по собі санкції добре написані, обдумані, але ефект для РФ виявився меншим, ніж очікували», - сказала вона.

Разом з тим вона зауважила, що багато залежить й від позиції керівників іноземних фірм, бо декому не важливо, з ким вести бізнес, якщо вони бачать можливість виправдати порушення санкцій формалізованим підходом до того, як санкції прописані.

«Гарне питання. Я пам'ятаю, коли з’явилися санкції, то у нашій державі теж говорили, що не всі люди будуть дотримуватися їх. І виявилося, що люди завжди готові робити бізнес – і не важливо все інше, бізнес завжди на першому місці. І, звісно, ці компанії, які порушували, виправдовувалися – казали, що не знали, і що все в рамках закону. Мовляв, цей Керченський міст – це ж РФ, будівництво відбувалося у РФ, а санкції – щодо Криму, а не щодо РФ. І згідно з санкціями ЄС, вони не повинні перебувати у Криму, але в Росії можна. Але у санкціях докладно написано, що якщо не безпосередньо, але якимось чином долучитися, щось буде використано, щось надано у Крим, то це теж не можна. І до того ж, навіть допомагати з консалтингом або бути архітектором – це теж все не можна. На мою думку, ці люди знали та усвідомлювали, що роблять. А кажуть, що «ми не знали», аби уникнути відповідальності», - розповіла Лінден.

Разом з тим вона висловила переконання, що нідерландська прокуратура завершить розслідування проти компаній, викритих у порушенні санкцій.

«Один із власників одразу ж закрив бізнес, кажуть, зазнав банкрутства, а у другого вебсайт компанії діє, наче нічого не сталося. Я була здивована», - додала адвокат.

Читайте також: ЄС ніколи не визнає російські «вибори» в окупованому Криму

Як повідомляв Укрінформ, Європейський Союз продовжив санкції за незаконну анексію Криму та Севастополя Російською Федерацією до 23 червня 2023 року.

Рада міністрів ЄС ухвалила рішення продовжити санкції, що були введені у відповідь на незаконну анексію Криму та Севастополя Російською Федерацією на наступний рік, до 23 червня 2022 року. Обмежувальні заходи, які вживаються, включають заборону на імпорт до ЄС товарів походженням з Криму або Севастополя, інфраструктурні або фінансові інвестиції та туристичні послуги в Криму та у Севастополі. Експорт певних товарів та технологій кримським компаніям або для використання в Криму у секторах транспорту, телекомунікацій та енергетики, або для розвідки, розробки або виробництва нафти, газу або мінеральних ресурсів також є суб’єктом обмежень з боку ЄС.

ЄС не визнає незаконну анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією та продовжує засуджувати це порушення міжнародного законодавства, відповідно до декларації Високого представника ЄС з міжнародних справ та політики безпеки від імені ЄС 16 від 16 березня 2020 року.

ЄС вперше запровадив згаданий пакет санкцій у червні 2014 року за спроби навмисні спроби підірвати територіальну цілісність України та дестабілізувати її.

ЄС застосовує проти Росії також секторальні економічні санкції та індивідуальні санкції за порушення суверенітету та територіальної цілісності України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-