Самоізоляція Путіна як спроба уникнути звинувачень у фальсифікації - Інститут Роберта Ленсінга

Самоізоляція Путіна як спроба уникнути звинувачень у фальсифікації - Інститут Роберта Ленсінга

Укрінформ
Про це йдеться в дослідженні "Фальсифікація виборів у Росії: тест для Заходу на прихильність демократичним цінностям", розміщеному на сайті інституту

Парламентські вибори в Росії, зазначають автори аналітичного дослідження, є викликом для демократичних країн. Ігнорування тотального порушення цивілізованих принципів волевиявлення громадян стане руйнівним сигналом для світової спільноти, що демонструє безкарність і мовчазну згоду з диктатурою. 

У п'ятницю, 17 вересня, в Росії стартували вибори до нижньої палати парламенту. Очікується, що це будуть найбільш нечесні вибори до російського парламенту за останні 20 років у цій країні. Вже зараз очевидно, що вибори пройдуть з безліччю порушень демократичних принципів, за участю жителів територій іноземних держав, які контролюються Росією.

Висновки про масові фальсифікації засновані, в тому числі, на ході проведення минулорічного голосування про поправки до Конституції. На ньому влітку влада випробувала відразу кілька важливих технологій, які допомагають отримати потрібний результат. Тепер ці технології вперше випробують на федеральних виборах. Більшість цих технологій, затверджених у 2018-2021 роках, спрямована на зниження політичної конкуренції на виборах і створення більш сприятливих умов для фальсифікацій. Тоді люди голосували в наметах, під'їздах, на дитячих майданчиках та інших місцях за межами виборчих дільниць.

Кремль розуміє значення цих виборів, оскільки новий парламент має забезпечити трансфер влади в Росії, забезпечити законність наступника Путіна, а також безпеку і збереження впливу нинішнього президента в Росії.

Стрімке падіння популярності Путіна та високі ризики програшу партії Кремля на виборах – змушують владу шукати шляхи інформаційного пом'якшення нелегітимності результатів виборів.

З одного боку, для цього розпочали кампанію з дезінформації. Москва намагається зобразити з себе жертву зовнішнього втручання. Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова зробила заяву про втручання США в російські справи і виборчі процеси, не надавши при цьому жодних доказів. Аналогічну заяву зробив директор Служби зовнішньої розвідки Сєргєй Наришкін, пов'язавши при цьому вибори до парламенту і президентські вибори 2024 року.

Мария Захарова / Фото: Global Look Press
Марія Захарова / Фото: Global Look Press

Повернення Росії в ПАРЄ влітку 2019 року, очевидно, не призвело до дотримання Кремлем міжнародного права і демократичних стандартів. Замість цього Москва розгорнула новий виток міграційної війни на кордоні підконтрольної Білорусі, куди перекинуті російські війська під приводом навчань Захід-2021, і країн Балтії.

Ще в липні цього року Комітет Європарламенту у закордонних справах затвердив текст доповіді про стратегію відносин з РФ. Його представники дійшли висновку, що Євросоюз має бути готовий до того, щоб утриматися від визнання російського парламенту, якщо буде визнано, що парламентські вибори 2021 року були проведені з порушенням демократичних принципів і міжнародних норм.

Вже сьогодні необхідність припинення членства Росії у міжнародних організаціях з парламентськими асамблеями, наприклад, у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), є очевидною. У Москві бачать таку перспективу. Міністр закордонних справ Сєргєй Лавров заявив, що після голосування європейські країни можуть розгорнути кампанію з невизнання його підсумків. Для запобігання цьому Росія розгорнула повномасштабну енергетичну кризу в Європі шляхом підняття цін на газ до рекордного рівня. Це вкотре демонструє, що Росія використовує енергетичне співробітництво виключно як інструмент політичного впливу. Крім того, зростання цін на газ в Європі також пов'язане з тим, що фактично європейці оплачують виборчу кампанію партії влади в Росії. Адже соціальні виплати здійснюються з коштів нафтогазових доходів бюджету Росії.

Сергей Лавров / Фото: securityconference.org
Сєргєй Лавров / Фото: securityconference.org

На тлі залякування прихильників влади зовнішньою загрозою, влада прагне штучно максимально скоротити явку опозиційних виборців, демонструючи, що результат голосування вже вирішено. Таким чином, забезпечення 40% голосів за партію влади шляхом фальсифікацій за низької явки опозиції призведе до легкої перемоги з максимальними результатами. Кремль розраховує, що президентська партія отримає в парламенті дві третини голосів.

Побоювання викликає той факт, що за два дні до старту виборів Путін йде на самоізоляцію. Цей факт може вказувати як на небажання президента бути звинуваченим у координації фальсифікацій, так і на ймовірність здійснення Кремлем провокації, яка, за задумом Кремля, має відвернути увагу світової спільноти від російських виборів. Можливо,  самоізоляція також пов'язана зі станом здоров'я Путіна. Однак така ймовірність лише посилює впевненість в умисному спотворенні результатів голосування.

Фото: kremlin.ru
Фото: kremlin.ru

Таким чином, ситуація свідчить про те, що результати голосування вже затверджені на найвищому рівні, й надалі ситуація розвиватиметься за узгодженим Кремлем планом.

Інститут досліджень глобальних загроз та демократії Роберта Ленсінга (Robert Lansing) – це некомерційна організація з питань державної політики зі штаб-квартирою в американському штаті Делавер та регіональним офісом у Парижі. Дослідницький інститут Роберта Ленсінга аналізує глобальні виклики, що постають перед демократичними суспільствами, та має на меті покращити здатність країн НАТО протидіяти гібридним операціям та реагувати на нові загрози. Серед дописувачів на сайті інституту – американський консул у Владивостоку в 2007-2010 рр. Том Армбрустер, колишній високопосадовець ЦРУ, екскерівник російського департаменту розвідслужби Джон Сайфер, колишній агент контррозвідки армії США в Іраку Девід Дебатто та низка інших експертів у сфері геополітики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-