У «справі вагнерівців» немає доказів про проведення такої операції на території України – ДБР

У «справі вагнерівців» немає доказів про проведення такої операції на території України – ДБР

Укрінформ
Слідство у «справі вагнерівців» не отримало підтвердження інформації про те, що на території України проводилась така операція.

Як передає Укрінформ, про це заявив в. о. директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олексій Сухачов в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Це кримінальне провадження надмірно політизоване. Ми провели допити високопоставлених посадових осіб, правоохоронців, представників розвідувальних органів України. Також запросили матеріали у правоохоронних та розвідувальних органів, які підтвердили б або спростували проведення такої операції», - розповів Сухачов.

Він зазначив, що «наразі жодної інформації про проведення такої операції на території України ми не отримали. За результатами допитів посадових осіб така інформація теж не отримана».

Говорячи про репортажі CNN про нібито допомогу американської сторони з організації операції, в. о. директора ДБР сказав: «Аналізували його (репортаж – ред.) зі слідчим двічі і не виявили будь-яких фактичних даних, які це ЗМІ могло б надати слідству як версію або напрям для дослідження».

Що стосується парламентської тимчасової слідчої комісії (ТСК) у «справі вагнерівців», то, за словами Сухачова, представників ДБР не запрошують на засідання й інформацію не направляють.

Відповідаючи на запитання про те, чи готове ДБР долучити до справи матеріали звіту ТСК, коли буде ухвалене остаточне рішення, в. о. директора ДБР сказав: «Якщо ТСК направить на нашу адресу відповідний звіт, зрозуміло, що вивчатимемо його в рамках розслідування зазначеного кримінального провадження».

Водночас Сухачов підтвердив, що у ДБР є комунікація з парламентськими комітетами з питань правоохоронної діяльності та з питань оборони та нацбезпеки.

«Якщо вони нададуть слідству інформацію - ми обов'язково її вивчимо та використаємо під час розслідування», - пообіцяв він.

Читайте також: ТСК надасть Раді звіт про спецоперацію щодо «вагнерівців» до кінця листопада

Як повідомляв Укрінформ, 18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК «Вагнера» ​​нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК «Вагнера», яка була зірвана через ймовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

18 серпня Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міноборони, заявив, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання 33 «вагнерівців».

Верховна Рада 19 травня 2021 року створила Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, які могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності України і становити загрозу національній безпеці України.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв, що така ТСК розслідуватиме справи «вагнерівців» і «плівок Суркова-Медведчука».

На початку вересня цього року американський телеканал CNN опублікував власне розслідування щодо планування спецоперації із «виманювання» підозрюваних у воєнних злочинах на сході України бойовиків ПВК «Вагнера» з території Росії, яка зірвалася в липні минулого року.

14 вересня Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо операції із затримання представників ВПК «Вагнер» мала заслухати доповідь колишнього керівника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби. Однак засідання не відбулось через відсутність кворуму. Планується, що доповідь Бурби народні обранці заслухають 20 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-