Участь США у можливій зустрічі Зеленського й Путіна могла б гарантувати результат – експерт

Участь США у можливій зустрічі Зеленського й Путіна могла б гарантувати результат – експерт

Укрінформ
Перспективи можливих перемовин Президента України Володимира Зеленського та глави РФ Володимира Путіна залежать від формату, в якому може відбуватися зустріч. Залучення США може допомогти зробити такий діалог продуктивнішим для Києва.

Таку думку у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" висловив політичний аналітик Дмитро Литвин.

"Залежить від формату. Під час візиту Президента до США там говорили, що, можливо, Сполучені Штати будуть залучені до діалогу щодо припинення війни. Якщо вдасться залучити США, які виступлять як додатковий засіб тиску на РФ, це дійсно може відбутися не просто як зустріч, а як зустріч із гарантованим результатом", — зазначив Литвин.

До 2019 року Росія звинувачувала Україну в стійкому небажанні говорити про мирні процесах, але сьогодні позиція Києва зовсім інша, акцентував аналітик.

Читайте також: Байден може порушити питання про українських політв'язнів перед Путіним - політолог

"До 2019 року Росія використовувала таку історію, нібито, Україна взагалі не хоче говорити про мир. І що тут у нас "партія війни" при владі. Після 2019 року у нас принципово змінилося ставлення до цієї ситуації. Обрали нового президента. Зміни видно навіть на інфраструктурному рівні, коли лінія розмежування змінилася. Там є нові КПВВ, є сервісні послуги для тих людей, які живуть на окупованій території", — перелічив Литвин.

Президент Зеленський, враховуючи його позицію щодо відновлення миру в Україні та повернення українських територій під українську юрисдикцію виключно дипломатичним шляхом, може говорити про мир, звертаючись навіть до росіян, наголосив експерт.

"У Президента Зеленського немає шлейфу якихось історій навіть 2014 року. Він у політику прийшов фактично з 2019 року. І він може говорити навіть росіянам про те, що треба домовлятися про мир. І у відповідь йому не можна заперечити, що Президент Зеленський — це, вибачте, "партія війни". Це просто неможливо. Це абсурд — навіть для росіян, і для тих, хто перебуває під дією російської пропаганди, де можуть говорити те, що їх змушують говорити. Але вони самі це розуміють, що ця війна не має жодного сенсу. Що її можна закінчити будь-якої миті. І що закінчення цієї війни залежить від волі першої особи Російської Федерації. Здебільшого, принаймні", — деталізував Литвин.

Читайте також: Політика зближення Байдена з Путіним ні до чого не призведе – експосол США в Росії

Проте зрозуміти, про що говорила б Москва в діалозі з Києвом, можна вже зараз, зазначив аналітик. І одна з таких тем — життя "етнічних росіян" в Україні.

"Якщо ми послухаємо уважно, що говорив Володимир Путін упродовж попередніх місяців, то він досить чітко висловив, про що він хоче говорити. Звісно, не про Донецьк, не про Крим, — він хоче говорити про становище росіян в Україні. Ось вони там, нібито, дуже зачеплені нашим законом про корінні народи. І він фактично дає зрозуміти, що, "якщо ми говоритимемо про становище росіян в Україні, то я готовий". Звісно, нам потрібно, щоби ми говорили передусім про війну. Бо війна — це те, що робить життя росіян в Україні дійсно поганим. Якщо ми подивимося на колишній Радянський Союз, то єдине місце, де етнічним росіянам, російськомовним найгірше, — це Донецьк і Луганськ, де триває війна. І українцям там також найгірше", — підсумував Литвин.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський під час дискусії у межах міжнародного форуму YES Brainstorming у Києві 10 вересня заявив, що існує можливість повномасштабної війни з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-