Зустріч Байдена і Зеленського поставила крапку на складному етапі відносин США і України – Макфол

Зустріч Байдена і Зеленського поставила крапку на складному етапі відносин США і України – Макфол

Укрінформ
Зустріч у Вашингтоні Президентів США і України Джо Байдена і Володимира Зеленського поставила крапку на попередньому трагічному етапі відносин двох держав.

Таку думку висловив американський дипломат, професор політичних наук Центру з питань демократії, розвитку та верховенства закону при Стенфордському університеті Майкл Макфол в інтерв'ю «5 каналу».

Він зауважив, що більшість американців взагалі нічого не знають про Україну, а за останні два роки чули про нашу країну лише у контексті історії з імпічментом Трампа.

«Цією зустріччю Володимир Зеленський і Джо Байден поставили крапку на попередньому трагічному етапі відносин двох держав. Ваша держава і Зеленський особисто були дуже заполітизовані як частина передвиборчої кампанії Дональда Трампа. Через це з ним не було зустрічей. Трамп вимагав послугу для нього в обмін на зустріч для Зеленського в Овальному кабінеті. Це був дуже сумний період, коли під час процедури імпічменту наші колишні посли давали свідчення у Конгресі про спроби Трампа втягнути Україну в корупційну історію. Дуже сумна сторінка. Але зустріч має почати новий розділ дружніх відносин», - сказав Макфол.

Він також відзначив, що зустріч Президентів України і США відрізняється конкретикою, а найголовнішим, на думку дипломата, є те, що вони оприлюднили спільну заяву майже на шість сторінок.

«Вона дуже вичерпна, і там насправді було багато важливого, зокрема новий пакет військової допомоги. Я дуже радий побачити цей пункт у документі, це прогрес. Може, для когось багато пунктів звучать дуже нудно: про енергетику, започаткування нового діалогу вашого міністра закордонних справ і нашого держсекретаря. Але нічого цього не було останніми роками. Такі пункти заяви символізують започаткування нормальних відносин між США та Україною», - переконаний Макфол.

Читайте також: Байден прилетить в Україну, але не цьогоріч – Кулеба

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебував у Вашингтоні з робочим візитом на запрошення Президента США Джозефа Байдена.

Кулеба назвав візит Зеленського до Вашингтона і його відверту розмову з Байденом класичним прикладом виграшу для обох сторін.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-