Триденний візит завершено: з чим Президент України повертається із США

Триденний візит завершено: з чим Президент України повертається із США

Укрінформ
Як загалом оцінити результати візиту, якого Україна так довго чекала? Найбільш точно це забезпечує формула – «прагматичний оптимізм»

Третій – фінальний – день робочого візиту української делегації на чолі з Володимиром Зеленським до США можна охарактеризувати словом – «розвантажувальний», він пройшов без зустрічей на високому політичному рівні.

Після «насиченого» Вашингтону Президент відправився у Каліфорнію, де крім Голлівуду, зосереджені високотехнологічні компанії, IT-сектор, аерокосмічна галузь – сфери, де в України є серйозні можливості. Президент прочитав лекцію у Стенфордському університеті, відвідав авіабазу «Моффет-Філд», а також зустрівся з генеральним директором Apple Тімом Куком, з яким, крім усього іншого, обговорив можливість будівництва в Україні Apple дата-центру для сервісів iCloud, проект перепису населення, який компанія успішно втілила в США, співпрацю в напрямку освіти тощо.

«Сподіваюсь, що динаміка розвитку компанії Apple та темпи цифровізації нашої держави допоможуть створити історію успіху Apple в Україні та Apple з Україною», – наголосив Зеленський.

Тім Кук і Володимир Зеленський
Тім Кук і Володимир Зеленський

Ще одна важлива зустріч відбулася з провідними інвесторами, представниками венчурних фондів та акселераторів Кремнієвої долини, яким Президент розповів про плани запустити в Україні спеціальний податковий і правовий режим «Дія City», спрямований на створення IT-компаній з капіталізацією понад 100 млн доларів, які будуть резидентами України.

«Наша країна відкрита для інвестицій в IT-сектор у співпраці з американським бізнесом. Ми прагнемо, щоб ваш бізнес зацікавився не тільки можливостями щодо відкриття представництв в Україні, а й інвестуванням в українські інноваційні продукти», – наголосив Глава держави.

Він розраховує, що доходи IT-галузі в Україні за три-п'ять років можуть збільшитися з 6 млрд до 16,5 млрд доларів в рік, частка ІТ-сектора зросте до 10% ВВП, а кількість робочих місць – до 450 тисяч до 2025 року.

Це, якщо дуже коротко про останній день робочого візиту до Сполучених Штатів. Між тим, усіх цікавлять його загальні підсумки, тобто з чим Президент та команда повертаються додому? У попередніх матеріалах (тут і тут) ми вже писали про підписання важливих документів, а також – їх фінансову складову. Втім, очевидно, треба дивитися і в цілому.

Отже…

1. Безпека та оборона

Щонайперше, варто наголосити на підписанні українськими дипломатами низки угод з Міністерством оборони США щодо науково-технічного співробітництва, захисту інформації, кібероборони, прикордонної безпеки, а також стратегічного оборонного партнерства. Остання угода, зокрема, створює умови для суттєвого посилення співпраці між двома державами у сфері оборони, забезпечує міжнародно-правову підтримку з боку США суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, спільну протидію російській агресії, а також сприяє набуттю Україною членства в НАТО.

Крім того, США надасть Україні $60 млн та протитанкові ракетні комплекси «Джавелін». Нарешті, «Укроборонпром» домовився з американською Lockheed Martin Corporation про спільні дослідження, розробки й створення нових виробничих потужностей на $2,5 млрд.

“Укроборонпром” уклав угоду з американською компанією Lockheed Martin
“Укроборонпром” уклав угоду з американською компанією Lockheed Martin

2. Економіка та енергетика

Міністерство економіки України та Експортно-імпортний банк США підписали меморандум про надання кредитів на $3 млрд американським компаніям, які експортують товари й послуги до України. Позиками можуть скористатися американські компанії, які працюють у сфері агробізнесу, інфраструктури, клімату й енергетики.

Міністерство енергетики підписало заяву з Департаментом енергетики США про посилення корпоративного управління на українських державних підприємствах та залучення міжнародних незалежних наглядових рад.

А компанія «Енергоатом» уклала меморандум з американською компанією Westinghouse Electric про залучення технології в будівництво ядерного реактора АР1000 з електричною потужністю близько 1,1 ГВт та про будівництво пʼяти енергоблоків Хмельницької АЕС вартістю до $30 млрд.

3. Реформи та боротьба з корупцією

В тексті спільної заяви президентів йдеться про те, що Україна отримає від США $463 млн для підтримки демократії та правосуддя. Зокрема, наголошується на реформі судової системи, розбудові незалежної антикорупційної інфраструктури, як от негайного обрання нового глави САП, забезпечення прозорого та надійного процесу відбору наступника директора НАБУ, захисту незалежності Нацбанку, а також на просуванні прав людини.

Все чітко і зрозуміло. Ми розбудовуємо свою країну і нам за це ще і платять.

4. Охорона здоров’я та гуманітарна допомога для сходу

США виділить Україні додаткові $12,8 млн на боротьбу з поширенням COVID-19 та на транспортування й зберігання вакцин. Крім того, підписано низку домовленостей про співпрацю для української системи охорони здоров'я із лідерами світового ринку, а саме:

  • General Electric – технічне забезпечення лікарень новітнім обладнанням; рання діагностика раку молочної залози за принципом «діагностика одного дня», з подальшим розширенням на скринінгові програми; обговорення локалізація виробництва в Україні, у тому числі щодо радіофармацевтичних препаратів; участь у спільних наукових дослідженнях.
  • Medtronic – розширення двосторонньої співпраці щодо серцево-судинних захворювань та цукрового діабету; можливість локалізації виробництва певних медичних виробів компанії в Україні в рамках державної підтримки проектів (так звані інвест-няні); залучення наших науковців та інвестиції в дослідження, які можуть проводиться українськими науковими інститутами.
  • MSD – потенційне постачання Молнупіравіра, препарату-кандидата для лікування пацієнтів з COVID-19, після завершення його 3-х стадій клінічних випробувань та отримання всіх регуляторних дозволів; збільшення пропозицій інноваційних лікарських засобів й імунобіологічних препаратів на ринку України, зокрема й трансфер технологій виробництва вакцин.

Також Україна отримає від США додаткові $45 млн гуманітарної допомоги через конфлікт на Донбасі.

Підсумки візиту: думки експертів

«Якщо коротко спробувати підвести підсумок візиту президента України Володимира Зеленського до Сполучених Штатів, то можна сказати, що він не негативний. Водночас, повністю позитивним його також не можна назвати, адже не всіх намічених цілей досягнуто», – коментує Укрінформу політолог, журналіст-міжнародник Віктор Каспрук.

Втім, загалом же, Зеленський успішно склав «залік» на «президентську зрілість», від якого повністю може залежати не тільки його політичне майбутнє, а й те, якою в цьому майбутньому та в історичній перспективі стане Україна.

«І хоча навряд чи ми скоро будемо знати про усе те, про що домовилися два президента, але можемо припустити, що після повернення української делегації з’явилася ймовірність позитивних зрушень для України в політичній, економічній і безпековій сфері», – наголошує експерт.

Тепер м'яч на нашому боці, потрібно починати працювати на всіх напрямках і демонструвати прогрес. В іншому разі – всі попередні домовленості можуть попросту залишитися клаптиками паперу.

«Наразі президент Зеленський привіз з Америки повну «торбу» обіцянок і добрих намірів, глибокої стурбованості наших партнерів і запевнень у готовності допомагати Україні. Реальна допомога та інвестиції США в економіку України будуть лише тоді, коли в нашій країні буде проведена судова реформа і реформування силових структур. Ніякі розповіді про те, що ми ці усі реформи успішно провели не прийматимуться до уваги. І про це потрібно пам’ятати», – каже пан Каспрук.

З іншого боку, продовжує він, Україні потрібні надійні гарантії безпеки, а також подоба «Плану Маршалла», яка б принесла в нашу економіку десятки мільярди доларів і цим допомогла пережити російську загрозу в довгостроковій перспективі.

«Росія з усіх сил пробує довести західному світу, що Україна – це держава, яка не відбулася. А невдалій країні жодна допомога допомогти не здатна. Відірвати Україну від Росії і назавжди вивести її з-під впливу Москви завдання надскладне. І Байден, який протягом всієї своєї політичної кар'єри брав активну участь у питаннях європейської безпеки, і був основним контактером адміністрації Обами з прихильниками західної орієнтації України, навряд чи відмовиться від своїх попередніх поглядів, – запевняє політолог. – Але він (Байден. – Ред.) прекрасно інформований, що більш ніж за 7 років російсько-української війни наша держава так і не змогла повністю відгородитися від впливів з Москви, зокрема, ввести жорсткий візовий режим, отримати повну незалежність від російських енергоносіїв, демонтувати владу олігархів, витравити корупцію, політичні підкупи, засилля кримінальних елементів в бізнесі та знешкодити інші антиукраїнські елементи».

Чи готовий американський бізнес вкладати гроші в українську економіку
Чи готовий американський бізнес вкладати гроші в українську економіку

За його словами, у Вашингтоні розуміють, як діє олігархічна система управління, без руйнації якої американський бізнес не готовий вкладати гроші в українську економіку.

«Таким чином: без побудови міцних державних інститутів і без зміцнення верховенства права українцям розраховувати на суттєву фінансову допомогу не доводиться», – вважає Каспрук. І ще раз наголошує, що в цілому ж зустріч Зеленського з Джо Байденом є позитивом. Але… «Перспектива членства в НАТО й далі залишається розмитою… Хоча Україна може бути корисною американцям з багатьох точок зору. Сусідство з РФ надає Україні реальні переваги з точки зору кібербезпеки, розвідки і військової сфери», – підкреслив Віктор Каспрук.

«Візит можна і треба розглядати позитивно, адже вирішено ряд важливих питань. І найголовнішим, на мою думку, є домовленість про побудову нових блоків реакторів за підтримки США», – каже експерт-міжнародник, координатор напрямку безпекової політики Центру політичних студій «Доктрина» Гліб Парфьонов.

Ця сфера є критичною для України. «Власне, дивлячись на те, що реакторам залишилось по ресурсу ще років 10-15, то такі рухи є правильними і необхідними», – додав він.

Другим важливим фактором є завершення підготовки Стратегічної оборонної рамкової угоди, яка створює основу для посилення стратегічного співробітництва України та США у сфері оборони та безпеки та просування спільних пріоритетів. Так як Україна навряд чи в найближчій перспективі стане членом НАТО, то такі угоди, вважає політолог, є певною компенсацією з боку наших союзників. «Фактично, ми можемо розраховувати на суттєву технічну підтримку з боку США та мати можливість закупляти зброю та техніку в країн НАТО, таких як Туреччина чи Польща. Варто очікувати не тільки на «Джавеліни», а й на поставки систем ППО та вдосконалення інфраструктури військових аеродромів».

Гліб Парфьонов зауважив, що на цьому тижні військовий аеродром в Староконстянтинові пройшов сертифікацію НАТО, що в майбутньому дозволить не тільки базування літаків країн-альянсу, але дасть можливість говорити про те, щоб ті ж Сполучені Штати допомогли нам з оновленням складу ВПС.

Військовий експерт Микола Бєлєсков також зосередився на оборонно-безпекових питаннях.

«Так, можливо, ми б хотіли більшого в об'ємах допомоги та гарантіях безпеки, але це той максимум, на який ми можемо розраховувати. А для того, щоб були більш вагомі і серйозні результати, звичайно, треба набагато більше готуватися і мати набагато більш серйозні аргументи», – розповів експерт в коментарі «Українському радіо».

Наприклад, щоб говорити про радикальне збільшення допомоги на обороноздатність, треба демонструвати, що ми краще розпоряджаємося тими коштами, які в нас є. Тим не менш, по допомозі на посилення обороноздатності все закінчилось доволі непогано.

«Це додаткові 60 мільйонів доларів, частина з яких піде на протитанкові ракетні комплекси «Джавелін». Це десятки, а можливо, і декілька сотень ракет, а також, можливо, декілька десятків пускових установок до них. Це все те, що нам потрібно в умовах ситуації, яку ми бачили у квітні цього року, і того, що на даний момент 90 тисяч російських солдат і 31 батальйонно-тактична група сконцентровані на наших кордонах. Тобто ми отримали не найбільші результати, як би нам того хотілося, але не з пустими руками президент України поїде з Вашингтона», – наголошує пан Бєлєсков.

Президент України та міністр оборони США Ллойд Остін
Президент України та міністр оборони США Ллойд Остін

Також експерт звернув увагу на співпрацю у сфері оборони й тестування в Україні новітніх видів озброєння. «Український оборонно-промисловий комплекс всі ці 30 років розвивається дуже ізольовано від західних оборонно-промислових комплексів. Нам потрібно шукати партнерів, нам потрібні технології, інвестиції і спільні проекти. Потенційно угода нам цікава і важлива, але питання у тому, що буде на практиці. Тому я закликаю до певного стриманого оптимізму», – зауважив Микола Бєлєсков.

Нарешті, що стосується економічних підсумків, то експерт Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов впевнений, що візит української делегації в США позитивно вплинув на зміцнення ділового співробітництва.

«Це хороший фундамент для зміцнення, як ділових, так і економічних зв'язків, – вважає Адріан Пантюхов. – Підписаний Меморандум позитивно відіб'ється на стабільності торгівлі між США і Україною. Крім того, незабаром можна чекати наступних позитивних новин з осіннього засідання Українсько-американської ради з торгівлі та інвестицій».

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-