Претензія Росії на лідерство у світі не відповідає її потенціалу – експерт

Претензія Росії на лідерство у світі не відповідає її потенціалу – експерт

Укрінформ
Претензія Росії на місце одного із світових центрів сили не відповідає ані її сучасному потенціалу, ані інтересам провідних світових та регіональних гравців, а також її сусідів і навіть сателітів.

Таку думку висловив директор програми «Російські та Білоруські студії» Ради зовнішньої політики «Українська призма» Максим Хилько під час експертного обговорення "Україна - Росія: мотивації, потенціал, перспективи розвитку взаємин", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо йдеться про оцінку власного потенціалу і власного місця і ролі у світі, то Україна наразі виглядає значно реалістичніше, ніж Росія. Якщо подивитися українські стратегічні документи, які визначають її зовнішню політику, а головне – реальну політику, то Україна претендує на те, щоб бути звичайною нормальною європейською державою, тобто фокус у нас іде саме на регіональний рівень», - сказав Хилько.

Читайте також: Росія має експансіоністські наміри щодо Туреччини - експерт

Він додав, що ті статус і роль, які Україна бачить для себе, влаштовує всіх наших сусідів, окрім Росії, а також регіональних і світових лідерів. За його словами, тут ми маємо збіг інтересів і можемо розраховувати на їхню підтримку.

«Що стосується Росії, якщо подивитися на її стратегічні документи, заяви її лідерів, а головне – на її політику, то Росія претендує на місце одного із світових центрів сили. Ця її амбіція не відповідає ані сучасному потенціалу Росії, ані інтересам всіх провідних світових і регіональних гравців, а також сусідів Росії і навіть її сателітів», - зазначив експерт.

За його словами , економічний потенціал Росії становить 2% від світового ВВП, за показником ВВП на душу населення вона посідає місце у сьомій десятці, і лише за військовим показником Росія справді належить до світових лідерів.

«Саме тому вона так просуває посилення ролі силового чинника у міжнародних відносинах… Але у довготривалій перспективі навіть це не гратиме їй на користь, оскільки з огляду на технологічне відставання від країн Заходу і Сходу, негативні демографічні показники, це обернеться проти самої Росії, бо поруч з нею виростає вже суттєво потужніший за неї Китай, який також нарощує військову міць, та інші регіональні гравці. Тому років через 20-30 велике питання, чи не буде Росія сама апелювати до міжнародного права, щоб воно домінувало над фактором сили у міжнародних відносинах», - зауважив директор програми «Російські та Білоруські студії».

Читайте також: Росія вигадує нового ворога, щоб поширювати дезінформацію: моніторинг ЄС

На його думку, ослаблена РФ у її теперішньому вигляді значно більше відповідає стратегічним інтересам Китаю, аніж Росія з потенціалом колишнього СРСР. І в цьому сенсі прагнення РФ поглинути Україну в тому чи іншому вигляді мало відповідає китайським інтересам, хоча Пекін не зацікавлений і в посиленні впливу США на нашу державу, вважає експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-