Акція «Україна без Кучми» стала важливою репетицією Помаранчевої революції – Луценко

Акція «Україна без Кучми» стала важливою репетицією Помаранчевої революції – Луценко

Укрінформ
Акція "Україна без Кучми" стала важливою репетицією Помаранчевої революції.

Як передає Укрінформ, про це колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив в інтерв'ю виданню LB.ua.

У грудні 2000 року учасники акції встановили наметове містечко на Майдані Незалежності у Києві. Як розповів Луценко, який був співкоординатором руху, "ми роздавали роздруківки плівок Мельниченка, і народ нас так щільно обліпив, що підкріплення з двох міліцейських машин було недостатньо. Перші три доби люди нас оберігали, а потім пішли 5-тисячний мітинг, 10-тисячний, 20-тисячний... Це був перший мітинг після здобуття незалежності, де йшли разом червоні прапори, червоно-чорні, "рухівські", прапори Української республіканської партії".

Пізніше, додав він, "з’являється рух "За правду" зі Львова – вливається нова енергія".

Після розгрому акції "Україна без Кучми", "як і після кожної поразки, почалася задуха, а вже потім підготовка до виборів. Віктор Андрійович Ющенко став очевидним кандидатом (у президенти - ред.). Хочу нагадати, що в фіналі "України без Кучми", яка вже називалася "Повстань, Україно!", Віктор Андрійович був одним із підписантів (спільного листа політиків на підтримку акції)", зауважив Луценко.

За його словами, "результатом "України без Кучми" попри те, що її використовували, зокрема і в кремлівських цілях, проте вона стала дуже важливою репетицією Помаранчевої революції. Віктор Андрійович Ющенко, якого на той момент років два вже просили піти в президенти, зрештою, відірвався від мистецтва чи мистецтвознавства і оголосив, що йде в президенти".

Читайте також: Перша спроба повернути Україну під Кремль була, коли Кучма заговорив про НАТО - Луценко

"Майдан почався з того, що копії протоколів з мокрими печатками звозили у виборчий штаб з усіх 33 тисяч дільниць щонайменше одна-дві людини. Автомобіль брав по дорозі ще декількох людей і привозив у Київ. Наступного дня після виборів Київ почав набухати, набухати, набухати, і Майдан Незалежності під вечір уже мав у собі 20-30 тисяч людей", - нагадав Луценко і додав, що народний депутат, один із керівників виборчого штабу Ющенка Роман Безсмертний "організував привезення копій протоколів із дільниць. Він усвідомлював, що це автоматично організовує мітинг. Далі почали долучатися кияни, люди з інших міст".

Як повідомлялося, акція "Україна без Кучми" - кампанія протестів у 2000-2001 роках, спрямована на відставку Президента Леоніда Кучми.

Помаранчева революція розпочалась в листопаді 2004 року як реакція на оголошення Центрвиборчкомом попередніх результатів президентських виборів, згідно з якими нібито переміг суперник Ющенка - Віктор Янукович.

Результатом революції стало призначення Верховним Судом повторного другого туру президентських виборів (не передбаченого прямо законодавством).

За результатами голосування у повторному другому турі виборів Президентом України став Ющенко.

Фото: jnsm.com.ua/EPA/UPG

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-