Успішна Україна стане кінцем путінізму – американський дипломат

Успішна Україна стане кінцем путінізму – американський дипломат

Укрінформ
Успішна Україна стане кінцем путінізму як форми правління в Росії.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" заявив американський дипломат Деніел Фрід.

На його думку, Росія може змінитися в бік демократичної держави.

"Чи здатна Росія бути краще, ніж зараз? Чи це можливо? Я думаю, що це так. Але це не є чимось неминучим. Зараз в Україні багато людей, які думають, що Росія ніколи не зміниться. З цим згодні й багато американців. Але я вважаю, що Росія могла б бути кращою", — сказав Фрід.

За його словами, якщо Україна буде залишатися демократичною і вільною, то сусідні з нею росіяни також будуть наполягати на свободах у своїй країні.

Читайте також: Чому повернення Навального в Росію таке важливе для України

"Ось чому Путін так боїться демократії та верховенства права в Україні. Якщо росіяни побачать демократичну правову державу, успішну Україну, це буде кінцем путінізму. І якщо вона стане такою успішною країною, як Польща, як ви думаєте, що зроблять росіяни? Я підозрюю, що вони запитають: чому не ми?", — вважає дипломат.

Тому, з його точки зору, питання про демократичну Росію не є абстрактним.

"Це цілком реальне питання. Я думаю, що шанси на створення демократичної Росії зростуть, якщо Україна досягне успіху. І я не думаю, що це неможливо. Але це важко… Я вважаю, що російський народ цілком здатний до демократії. Просто останнім часом він майже з нею не стикався", — переконаний Фрід.

Читайте також: Україна може бути прикладом потужного громадянського суспільства — Тейлор

Відповідаючи на питання — чи зникне путінізм як форма правління з відходом Путіна — експерт зазначив, що певні зміни в Росії, безумовно, будуть.

"Що ми знаємо з радянської та російської історії, так це те, що кожна зміна керівництва в Росії — це потенційна криза. Переломні моменти, так би мовити. Згадайте перехід влади від Сталіна до Хрущова, від Хрущова до Брежнєва, від Брежнєва і так далі до Путіна. Кожного разу був різкий поворот. У деяких випадках — із хорошими наслідками, іноді — не дуже. Це говорить мені про те, що путінізм, як система, не обов'язково продовжиться після Путіна. Я знаю це? Ні. Я впевнений в цьому? Ні. Але історія підказує, що після Путіна все може сильно змінитися", — резюмував Фрід.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-