Для захисту інтересів України необхідно зупинити відплив «мізків» і «рук» – експерт

Для захисту інтересів України необхідно зупинити відплив «мізків» і «рук» – експерт

Укрінформ
Доктор політичних наук, професор Сергій Телешун наголошує, що для захисту національних інтересів необхідно через ринкові механізми зупинити відплив "мізків" і висококваліфікованих робочих рук з України.

Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу у відповідь на запитання: "Які ви бачите в Україні пріоритетні галузі, на розвиток яких ми можемо кинути всі зусилля для того, щоб вирватися вперед і стати конкурентними?".

На думку Телешуна, основними є сім галузей, які є пріоритетними і мають подвійне призначення. "З шести технологічних фаз розвитку людства в Україні представлені: друга, третя, четверта фази, які використовують ресурсний потенціал нації, п'ята фаза – це комп’ютерні і біотехнології, де ми маємо достатньо сильні позиції у світі. На порядку денному – активізація шостої фази – розвиток у промислових масштабах штучного інтелекту. Усі вони можуть бути конкурентними у світі, використовуючи національний інтелектуальний потенціал. Ми не маємо права його втратити, тому необхідно через ринкові механізми зупинити витік "мізків" (і не тільки мізків, а й висококваліфікованих робочих рук) з України, за кордон. На тлі професійної і освітньої міграції золоті слова сказав Герой України, учитель фізики з Харкова Ілля Гелфгат: "Україна зупинилася у точці неповернення" у цьому питанні", – сказав Телешун.

Читайте також: «Росія сплутала ЄСПЛ з телешоу» – Малюська про скаргу на Україну і 10 претензій Кремля

Також, за словами доктора політичних наук, у контексті земельної реформи і децентралізації нагальним для України є питання створення і модернізації переробної галузі: "Ми бачимо, що клімат змінюється, ресурсний потенціал скорочується, що буде далі? Саме тому в нафтових країнах Близького Сходу чи в країнах Північної Європи за рахунок ключових ресурсів створювали фонд розвитку держави і нації. Вони відкладали кошти для розвитку нових інтелектуальних технологій, які зможуть у свій час замінити традиційні. Вони обережно використовували кошти від продажу нафти і газу, вкладаючи значний відсоток у фонд розвитку громадян і держави. Чи готові ми створити такий фонд, відкривши ринок землі?".

Читайте також: Українцям треба прагнути до партнерства з різними державами, а не бути заручниками міфів – експерт

Як повідомляють ЗМІ, точних даних про те, скільки українців працює за кордоном немає. За даними Міністерства соціальної політики, в 2019 році налічувалося 3,2 млн трудових мігрантів. В окремі періоди, під час сезонних робіт, було 7-9 млн мігрантів. У 2020 році, за даними голови Національного банку України, було близько 3 млн трудових мігрантів. Протягом року в країну повернулися 400-500 тисяч осіб, але переважно через пандемію коронавірусу. У 2021 році, за даними Інституту демографії та соціальних досліджень, кількість трудових мігрантів становить 2,5 млн – 3 млн людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-