Ситник сподівається на ухвалення змін до закону про НАБУ восени

Ситник сподівається на ухвалення змін до закону про НАБУ восени

Укрінформ
Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник сподівається, що восени Верховна Рада ухвалить зміни до закону про НАБУ.

Про це він сказав під час брифінгу, присвяченому презентації звіту про діяльність НАБУ і САП у І півріччі 2021 року, в Укрінформі.

“Через Конституційний Суд було досягнуто рішення про визнання нечинними певних норм закону про НАБУ. Зараз у нас майже рік є прогалина в законі, не унормовано процедуру призначення і звільнення директора Антикорупційного бюро. Це дуже погано, тому що у квітні 2022 року закінчиться каденція чинного директора НАБУ. Для того щоб зберегти незалежність Антикорупційного бюро, я сподіваюся, восени парламент ухвалить відповідне законодавство”, - сказав Ситник.

Він висловив сподівання, що після ухвалення у другому читанні законопроєкту №5459-1 “Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України” "не буде багаторічних конкурсів при наявності нескінченних в.о. і Антикорупційне бюро отримає керівника, якого буде обрано на прозорому конкурсі, який матиме довіру з боку нашого суспільства і з боку наших західних партнерів".

Читайте також: НАБУ проситиме Інтерпол оголосити Януковича та його сина в міжнародний розшук

Як повідомлялося, 16 вересня 2020 року Конституційний Суд визнав неконституційними окремі положення закону "Про Національне антикорупційне бюро України". Зокрема, КС визнав невідповідними Конституції норми закону в частині закріплення повноважень Президента утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади директора НАБУ, визначати трьох членів комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора бюро, призначати на посаду директора бюро одного з відібраних конкурсною комісією кандидатів, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю, затверджувати положення про Раду громадського контролю та про порядок її формування.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №5459-1 “Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України” 21 травня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-