Кулеба - про Nord Stream 2: Україна хоче сильніших формулювань в угоді США та Німеччини

Кулеба - про Nord Stream 2: Україна хоче сильніших формулювань в угоді США та Німеччини

Укрінформ
Україна хоче сильніших формулювань щодо безпекових гарантій у американсько-німецькій заяві стосовно добудови «Північного потоку-2».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній з угорським колегою Петером Сійярто пресконференції у Києві.

Глава української дипломатії нагадав, що Україна і Польща у спільній заяві, оприлюдненій у середу, виклали свою позицію щодо американсько-німецької заяви стосовно добудови «Північного потоку-2».

«Ми наразі маємо багато запитань до того, як американсько-німецька домовленість здатна зменшити безпекові ризики для України та країн Центральної Європи, пов’язані із запуском «Північного потоку-2». Ми будемо розмовляти із США і Німеччиною з цього приводу. Ми чесно завжди казали, що для нас «Північний потік-2» насамперед є безпековим питанням, ми б хотіли, щоб формулювання у німецько-американській заяві стосовно безпеки були сильнішими», - сказав Кулеба.

Читайте також: Політичні кола у США незадоволені угодою з Німеччиною – Axios

Коментуючи економічний блок цієї заяви, він зазначив, що Україна вивчає зроблені пропозиції і буде готова представити нашу позицію після комплексного і детального аналізу того, що запропоновано.

Водночас він зауважив, що є фундаментальна проблема, пов’язана з тим, що нам досі незрозуміло, чи готова Росія виконувати належним чином свої зобов’язання, коли йдеться про енергетичну безпеку України і збереження ролі України як транзитної держави.

Читайте також: Вітренко не вірить в гарантії Німеччини щодо Nord Stream 2

«Америка з Німеччиною про щось домовилися, Польща з Україною теж про щось домовилися, але ми всі з вами розуміємо, що головним бенефіціаром тієї кризи, яку створив «Північний потік-2», є Російська Федерація. І це головна проблема і головне запитання, відповіді на яке наразі немає, і над нею потрібно працювати», - резюмував міністр.

Як повідомляв Укрінформ, між адміністрацією Джо Байдена та урядом Ангели Меркель укладено угоду щодо Nord Stream 2, яка дозволяє добудову газопроводу в обмін на гарантії безпеки Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-