Як ставляться українці до партій, за які голосують

Як ставляться українці до партій, за які голосують

Опитування
Укрінформ
Згідно з даними опитування, на думку понад третини респондентів, в Україні є політична партія, котра представляє їхні інтереси.

Про це сказав науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи”, доктор історичних наук, професор Національного університету “Києво-Могилянська академія” Олексій Гарань на круглому столі в Укрінформі, презентуючи результати опитування “Політичні партії очима виборців: як створити передумови ефективного представництва”.

“Назагал по Україні трохи більше третини вважають, що в Україні є політична сила, яка представляє їх інтереси. Тут цікаво, що молодь значно рідше бачить такі партії, а от старші респонденти частіше відповідають ствердно”, - розповів Гарань.

Читайте також: Менше 20% українців довіряють політичним партіям

За його словами, серед виборців політичних партій найбільш оптимістичними стосовно представлення їх інтересів є виборці “ОПЗЖ” - 68%. серед виборців “Європейської солідарності” таких 53%, серед виборців “Батьківщини” — 48%, серед виборців політсили “Сила і честь” — 45%, , серед виборців “Слуги народу” - 37,5%.

“У принципі, недивно, що в “ОПЗЖ” такий високий показник, те, що в “Слуги народу” він так суттєво менший, мабуть, теж недивно, тому що достатньо аморфний виборець і достатньо, я б сказав так дипломатично, різнопланова діяльність цієї партії”, - прокоментував Гарань.

Водночас він зауважив, що порівняно з даними 2015 року, стало більше людей, які вважають, що в Україні все ж є партія, яка представляє їхні інтереси.

Читайте також: Заборону політичної реклами підтримують понад 40% українців

“В 2015 таких було 23%, а зараз 36%”, - уточнив Гарань.

Опитування на тему “Політичні партії очима виборців: як створити передумови ефективного представництва” проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 1 до 7 червня 2021 року.

Загалом було проведено 2003 інтерв’ю. Опитування здійснювалося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,4%.

Фінансування опитувань здійснене в рамках проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-