Сійярто вкотре озвучив вимогу закрити сайт «Миротворець»

Сійярто вкотре озвучив вимогу закрити сайт «Миротворець»

Укрінформ
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вимагає закрити український сайт «Миротворець».

Про це він заявив під час виступу на Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка відбувається у Вільнюсі (Литва), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми були б дуже вдячні, якби ви доклали усіх зусиль до закриття сайту екстремістів, який містить списки так званих ворогів України, включаючи представників угорської громади і представників самої Угорщини, один з яких зараз розповідає вам про підтримку України», — зауважив Сійярто.

Угорський міністр у своїй промові також назвав одну з причин, чому Угорщина зацікавлена в сильній і квітучій Україні. «Це наша національна спільнота, національна меншина, що проживає в західній частині України. 150-тисячна спільнота проживає там, по суті, тисячу років, хоча цього не було достатньо для визнання як корінної», — сказав він.

Сійярто зазначив, що Угорщина «також зацікавлена в Україні, яка поважає права національних меншин». «З огляду на це, вимушений зазначити, що я не питаю про щось особливе... Ми не питаємо про щось, що не було б очевидним у Євросоюзі. Ми лише хотіли б скромно спитати український уряд повернути права угорцям, які вони мали до внесення змін українським парламентом до закону щодо прав меншин», — наголосив глава угорської дипломатії.

Зокрема, угорський високопосадовець вкотре озвучив вимогу «повернути право користуватися своєю мовою в усіх напрямках сфери освіти, як це було раніше, і повернути право використовувати рідну мову у ЗМІ, сфері культури, держуправління, як це вже було раніше».

Центр «Миротворець» — неурядова організація, що займається дослідженням ознак злочинів проти основ національної безпеки України та міжнародного правопорядку, а також публікує на своєму сайті дані щодо осіб, які, на думку працівників організації, становлять загрозу нацбезпеці України.

Читайте також: Сіярто хоче, щоб в Україні дозволили державне управління мовою нацменшин

Як повідомляв Укрінформ, у червні 2021 року міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, раніше внесений в базу «Миротворця», поскаржився ПАРЄ, що український ресурс нібито несе в собі загрозу деяким угорським політикам. Він стверджував що сайт «Миротворець» загрожує, зокрема, євродепутатці Андрії Бочкор, яка родом з Берегова.

Главу МЗС Угорщини внесли до бази «Миротворця» у вересні 2018 року. Сійярто неодноразово порушував перед Україною питання закриття сайту, а на початку року навіть була спроба заблокувати результати Ради асоціації Україна-ЄС на цій підставі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-