До Ради пройшли б 7 партій, якби вибори відбулися у червні

До Ради пройшли б 7 партій, якби вибори відбулися у червні

Опитування
Укрінформ
Якби вибори до Верховної Ради відбувалися наприкінці червня, до парламенту пройшли б 7 партій.

Як повідомляє Укрінформ, про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 22 до 29 червня 2021 року.

«Якби вибори до парламенту відбувалися в кінці червня, до парламенту пройшли б 7 партій. Найбільшу підтримку отримала б партія «Слуга народу» (20,6% серед тих, хто визначився з вибором). Друге місце з приблизно однаковою підтримкою (в межах статистичної похибки) «ділять» «ОПЗЖ» (16,9%), «ЄС» (15%) і «Батьківщина» (14,7%). Також набирають понад 5% «Сила і честь» (7%), РПЛ (5,7%) і «Українська стратегія Гройсмана» (5,1%)», - зазначили у КМІС.

Найбільшу підтримку отримала б партія «Слуга народу», за яку проголосували б 13,7% серед усіх респондентів і 20,6% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором. За рівнем підтримки ця політична сила понад статистичну похибку переважає інші партії, тому «Слуга народу» має «чисте» перше місце.

Далі одразу три політичні сили мають підтримку, яка відрізняється в межах статистичної похибки, тому формально вони разом «ділять» друге місце: «ОПЗЖ» (11,2% серед усіх респондентів і 16,9% серед тих, хто визначився), «ЄС» (відповідно, 9,9% і 15%) та «Батьківщина» (9,7% і 14,7%).

Ще три партії, які також потрапили б до парламенту, мають нижчу підтримку (але між собою їхня підтримка також відрізняється в межах статистичної похибки): «Сила і честь» (4,6% і 7%), Радикальна партія Олега Ляшка (3,8% і 5,7%) і «Українська стратегія Гройсмана» (3,4% і 5,1%).

Інші партії не потрапили б до парламенту. Зокрема, за «Партію Шарія» голосують 2,5% серед усіх респондентів і 3,7% серед тих, хто визначився; за «Свободу» – 1,5% і 2,2%; за «Голос» – 1,3% і 1,9%.

Читайте також: Більшість українців підтримують ідею референдуму про заборону продажу землі

Опитування проводилося методом особистого інтерв’ю з використанням планшета (CAPI, computer-assisted personal interviews.) Участь у ньому взяв 2031 респондент з 107 населених пунктів усіх регіонів України (крім АР Крим). У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,9% — для показників близьких до 25%, 2,2% — для показників близьких до 12%, 1,5% — для показників близьких до 5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-