У кожному міністерстві має бути відповідальний за мовні питання - Кремінь

У кожному міністерстві має бути відповідальний за мовні питання - Кремінь

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає за доцільне покласти на одного із заступників кожного міністра обов'язки контролю за дотриманням норм мовного законодавства.

Про це він сказав під час зустрічі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, повідомляє Укрінформ із посиланням на сторінку мовного омбудсмена у Фейсбуці.

За словами уповноваженого, для кращої імплементації Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” було б доцільно в кожному з міністерств покласти на одного із заступників міністра обов'язки контролю за дотриманням норм мовного законодавства. “Відповідно така новація була би доцільною і на рівні органів державної влади та місцевого самоврядування, з чим я звертаюся за підтримкою також”, - заявив Кремінь.

Читайте також: Виступи українських спортсменів мають бути державною мовою - Кремінь

За його словами там, де є відповідальні за імплементацію мовного законодавства, вже прийняті регіональні програми розвитку української мови, діють курси із її вивчення, що унеможливлює порушення прав громадян на отримання інформації та послуг державною мовою у всіх сферах суспільного життя.

Як зазначається, співрозмовники також обговорили питання реалізації нещодавно схваленої урядом Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року, а також необхідність пришвидшення розробки та затвердження визначеної законом Державної програми сприяння опануванню державної мови.

Як повідомлялося, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість норм набула чинності 16 липня 2019 року.

16 січня 2021-го набули чинності норми статті 30 цього закону, які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-