У Мін’юсті сказали, скільки триватиме експертиза у справі щодо заборони «Партії Шарія»

У Мін’юсті сказали, скільки триватиме експертиза у справі щодо заборони «Партії Шарія»

Укрінформ
Комплексна психолого-лінгвістична експертиза у справі за позовом Міністерства юстиції щодо заборони діяльності політичної партії «Партія Шарія», призначена Окружним адміністративним судом міста Києва, триматиме максимум кілька місяців.

Про це сказала заступник міністра юстиції України Валерія Коломієць в інтерв’ю виданню «Цензор.нет», повідомляє Укрінформ.

Коломієць повідомила, що Мін’юст отримав інформацію від Служби безпеки України в установленому законом порядку, де СБУ зазначила, що через порушення закону «Про політичні партії» треба заборонити діяльність «Партії Шарія».

«Але ми прекрасно розуміємо, що аби довести нашу позицію в адміністративному суді, нам треба окрім результатів досудового розслідування СБУ, їхніх експертиз, мати й інші матеріали. Ми бачимо те, що в них є, але хотіли, щоб наш позов якраз був не результатом кримінального провадження, тому що діє презумпція невинуватості. Тому для нас було важливо виділити з цієї інформації, яку нам було надано, ту, яка, на нашу думку, може дійсно вказувати на порушення лідером політичної партії і, відповідно, політичною партією закону. Але для цього нам потрібні результати відповідних експертиз», - розповіла заступник міністра.

Окрім того, вона наголосила на другому, на її думку, важливому аспекті.

«Сторона захисту політичної партії вказує на те, що Шарій не є ані членом політичної партії, ані її головою. Це юридичний факт. Голова – це його дружина, наскільки я пам’ятаю. Але для нас досить важливим є проведення цієї експертизи, плюс проведення ще однієї експертизи, аби довести, що якраз він є політичним лідером цієї партії. Смішно, що, з одного боку, саме Анатолія Шарія люди сприймають своїм політичним лідером, а з іншого, щойно виникла проблема – він одразу почав говорити і знімати відео про те, що «я не маю жодного стосунку до цієї політичної партії». Тому нам дуже важливо довести, що незважаючи на те, що він нібито юридично не пов'язаний з партією, саме його ідеї, його політична воля, його світогляд – це те, що спрямовує діяльність партії», - пояснила Коломієць.

Вона наголосила, що для Мін’юсту важливо, аби все, що описано у поданому позові, було підкріплено експертизою.

«Мені не відомо, чи вже отримали експерти ухвалу суду. Тому що процес матиме такий вигляд, що коли суд спрямує всі матеріали, які зокрема надавали й ми, саму ухвалу – тоді вже експерт чи група експертів будуть переходити до самого процесу. Але вона не є такою величезною, щоб затягувати довго. Тому, я думаю, максимум кілька місяців. Можливо, менше», - сказала заступник міністра юстиції, відповідаючи на запитання, як довго така експертиза робиться за часом.

Читайте також: Проти Шарія порушили нові кримінальні справи - депутат

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд міста Києва у березні 2021 року відкрив провадження у справі за позовом Міністерства юстиції до політичної партії «Партія Шарія». Позивач просить суд витребувати у Служби безпеки України висновки експертів, які зазначені у листі до Мін’юсту від 4 березня 2021 року щодо протиправної діяльності політичної партії, та заборонити діяльність «Партії Шарія».

На засіданні 5 травня Окружний адміністративний суд міста Києва залучив третьою особою у справі про заборону діяльності політичної партії «Партія Шарія» головне управління Служби безпеки України у місті Києві та Київській області і призначив засідання на 28 травня.

На засіданні 28 травня ОАСК задовольнив клопотання Міністерства юстиції України і призначив комплексну психолого-лінгвістичну експертизу у справі за позовом Мін’юсту щодо заборони діяльності політичної партії «Партія Шарія».

Читайте також: СБУ провела обшуки у засновників «Партії Шарія»

16 лютого Шарію оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу – ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

22 лютого Шарія було викликано для проведення слідчих дій, але він не з'явився. Його неявку СБУ трактує як переховування від слідства. На 25 лютого Шарія і його адвоката запросили в СБУ для ознайомлення з матеріалами провадження, які слугували для повідомлення підозри Шарію.

Водночас 22 лютого адвокат заявив, що Шарій перебуває на території ЄС і має статус біженця, і його поява в Україні наразі неможлива.

25 лютого Шарія було оголошено у державний розшук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-