США і Євросоюз нагадали Україні про роль міжнародних експертів при обранні керівника САП

США і Євросоюз нагадали Україні про роль міжнародних експертів при обранні керівника САП

Заява
Укрінформ
Посольство США та Представництво ЄС в Україні наголошують на важливості незалежних відбіркових комісій і ролі міжнародних експертів при обранні керівників антикорупційних та судових органів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві, оприлюдненій на сайті посольства США в Україні 16 червня.

Американські та європейські дипломати зазначили, що протягом останніх тижнів Україна та її міжнародні партнери провели низку обговорень на високому рівні, зокрема за участі керівників з обох наших столиць. Однією з ключових тем цих дискусій є потреба у реформах, зокрема необхідність постійного поступу у боротьбі з корупцією та у судовій реформі, поінформували вони.

"Ми вважаємо, що однією з найважливіших передумов успіху цих реформ є роль незалежних експертів, призначених міжнародними партнерами України, в комісіях, які вибирають та перевіряють посадовців для судової системи й антикорупційних установ України — органів, що мають величезну вагу у визначенні майбутнього України... Ці комісії гарантуватимуть, що на посади майбутніх суддів України, спеціального антикорупційного прокурора та директора НАБУ – тобто тих, хто притягатиме до відповідальності корупціонерів, — будуть вибрані кандидати з найвищою професійною компетентністю й доброчесністю, вони відіграють важливу роль у формуванні долі України. З цієї ж причини роль незалежних експертів стала одним з найважливіших питань у дискусіях щодо майбутнього порядку денного реформ в Україні", - зазначається в заяві.

Читайте також: До комісії з обрання керівників САП надійшли 13 скарг кандидатів

Її автори нагадали, що міжнародним партнерам було відведено таку роль у перевірці та відборі цих посадових осіб тому, що після Революції гідності Україна, прагнучи утвердити верховенство права і побудувати майбутнє без корупції, звернулася по пораду до Європейської комісії за демократію шляхом закону, відомої більше як Венеціанська комісія, яка служить дорадчим органом Ради Європи з конституційних питань.

"Венеціанська комісія наголосила, що єдиний спосіб забезпечити незалежність членів відбіркових комісій — це домогтися того, щоб міжнародні партнери України висунули певну частину кандидатів, які, володіючи значним закордонним досвідом, не мають упереджень, конфлікту інтересів або прихованих планів, Рішення України щодо реалізації цього інноваційного механізму при відборі кандидатів до Вищого антикорупційного суду, а потім Національного агентства з питань запобігання корупції було надзвичайно успішним. Незважаючи на постійні атаки на ці органи, вони отримують вищу суспільну довіру як результат своєї незалежності. Саме́ їх існування є перемогою України та свідченням її стійкості до внутрішньої й зовнішньої агресії", - переконані у посольстві США та Представництві ЄС.

Читайте також: Венедіктова поки не готова прогнозувати, коли оберуть керівництво САП

Дипломати зауважили, що незалежні експерти загрожують тим, хто виграє від існуючої системи та прагне зберегти контроль над важелями влади в Україні. "Поточний конкурс на керівництво САП є доказом того, що вирішальна роль незалежних експертів у процесі відбору є надзвичайно важливою для забезпечення прийняття рішень на основі заслуг, а не політичної мотивації", - акцентували вони.

Автори заяви також нагадали, що Венеціанська комісія чітко заявила, що надання міжнародним членам переважного голосу у разі рівності голосів після повторного голосування є прийнятним з точки зору національного суверенітету, враховуючи, що остаточні рішення залишаються за органом, який призначає. На їхню думку, поточні законопроекти, в тому числі про Вищу кваліфікаційну комісію суддів, які зараз перебувають у парламенті, повинні бути узгоджені з рекомендаціями Венеціанської комісії до їх другого й остаточного читання.

Насамкінець американські та європейські дипломати висловили переконання, що незалежні експерти у складі відбіркових комісій дадуть змогу досягти змін, що стануть найбільш фундаментальним оновленням судової влади України за часи незалежності країни.

"Залучення незалежних експертів відповідає міжнародним стандартам: їх роль є тимчасовою (але вирішальною) і виправдана надзвичайними обставинами історичного шансу, отриманого Україною, зробити рішучий крок до свого призначення як сучасної європейської держави. Щоб це призначення реалізувалося, ми, як друзі України, підтримуємо керівництво України та просимо його діяти з політичною мужністю... Народ вимагав реформ під час Революції гідності й голосував за них знов і знов на виборах. Зараз час керівництву України виконувати обіцянки. Коли воно це зробить, можна не сумніватися, український народ буде йому вдячний", - резюмується в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, конкурс із обрання очільника САП стартував 25 січня. Заступник генерального прокурора – керівник САП Назар Холодницький оголосив про свою відставку 21 серпня 2020 року.

Директор НАБУ Артем Ситник під час форуму Zero Corruption Conference заявив, що затягування конкурсу з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, який мав завершитися у травні, дуже тривожить, адже це ускладнює роботу Національного антикорупційного бюро та може завдати удару по відносинах України з міжнародними партнерами.

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін 2 червня за результатами перших співбесід, на яких обирають керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, заявив, що на засіданні Конкурсної комісії відбулися безпрецедентні порушення порядку проведення конкурсу, а деякі члени комісії реалізують сценарій зриву і дискредитації самого конкурсу. Він також спрогнозував, що через це міжнародні експерти можуть відмовитися від подальшої участі в Конкурсній комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-