Довибори в Раду: Верховний Суд задовольнив апеляцію ЦВК та «Слуги народу»

Довибори в Раду: Верховний Суд задовольнив апеляцію ЦВК та «Слуги народу»

Укрінформ
Верховний Суд задовольнив апеляційні скарги Центральної виборчої комісії і представника кандидата в народні депутати Олександра Шевченка щодо результатів виборів в окрузі № 87.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба суду.

"21 квітня 2021 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду переглянув в апеляційному порядку справу № 9901/108/21 за позовом політичної партії «Слуга народу». Партія оскаржила бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо невстановлення результатів виборів та невизнання обраним депутата в одномандатному виборчому окрузі № 87, а також просила зобов’язати ЦВК вчинити ці дії", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: ЦВК змінила склад окружного виборчкому на Прикарпатті

У ВС нагадали, що суд першої інстанції, частково задовольнивши позов, визнав протиправною бездіяльність ЦВК, допущену з 15 квітня, і зобов’язав її встановити результати виборів та визнати обраним народного депутата в окрузі.

Читайте також: На 87 окрузі Прикарпаття прийняли уточнений протокол голосування, лідер не змінився - ОПОРА

Однак це рішення в апеляційному порядку оскаржила ЦВК та адвокат – представник кандидата в народні депутати Олександра Шевченка.

“Верховний Суд задовольнив апеляційні скарги повністю”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, суд виходив з того, що у період із 12 квітня до часу звернення позивача з цим позовом (15 квітня) тривали судові процеси в адміністративних справах, які мали вплив на встановлення підсумків і результатів проміжних виборів народного депутата 28 березня 2021 року в одномандатному виборчому окрузі № 87.

ВС дійшов висновку, що станом на дату звернення позивача до суду із цим позовом ЦВК не було допущено протиправної бездіяльності щодо невстановлення результатів виборів, оскільки існуючі судові спори, що тривали, і наявність об’єктивної необхідності з’ясування всіх обставин встановлення підсумків голосування та забезпечення законного й достовірного встановлення результатів виборів мали суттєве значення та вплив на визначення результатів виборів і є тими факторами, які в розумінні виборчого законодавства є істотними, винятковими й такими, що унеможливлювали встановлення результату виборів у строки, передбачені ч. 1 ст. 99 Закону «Про вибори народних депутатів України».

“Тому рішення суду першої інстанції в частині задоволення позовних вимог необхідно скасувати з прийняттям нового рішення в цій частині – про відмову в задоволенні позовних вимог”, - постановив суд.

Як повідомляв Укрінформ, 28 березня на Івано-Франківщині відбулися проміжні вибори народного депутата у 87-му виборчому окрузі з центром у Надвірній. Тут балотувались 14 кандидатів.

4 квітня на сайті ЦВК з'явилися дані 100% протоколів ДВК, згідно з якими перемогу на довиборах до ВР у 87-му окрузі здобув кандидат від партії «Слуга народу» Василь Вірастюк.

Поліція порушила 17 кримінальних проваджень стосовно ймовірних порушень під час проміжних виборів в окрузі №87.

5 квітня ЦВК прийняла до подальшого розгляду й опрацювання протокол ОВК про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі №87, проте 12 квітня зобов’язала уточнити його з урахуванням рішень судів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-