Засідання щодо України: Росія по-хамськи повелася в ОБСЄ

Засідання щодо України: Росія по-хамськи повелася в ОБСЄ

Укрінформ
Представник російської місії в ОБСЄ недипломатично висловився на спільному засіданні Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва, на якому розглядалася незвична військова діяльність Росії біля кордону з Україною та на тимчасово окупованих українських територіях.

Про це повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

"Російська делегація чітко заявила, що вона виступає категорично проти ухвалення на цьому засіданні будь-яких рішень чи затвердження будь-яких рекомендацій. І коли почалися заяви у відповідь на такі слова російської делегації, ми побачили, що вони не будуть тут, дослівно, "метать бисер перед…". Я залишаю оцінку рівня дипломатичності такої заяви на розсуд читачів", - заявив український посол.

На своїй сторінці у Tвіттері Цимбалюк опублікував відповідний скріншот з чату у Zoom, за допомогою якого проходять онлайн-засідання в ОБСЄ. "Це все, що Вам потрібно знати про російську дипломатію в ОБСЄ", - супроводив фото український дипломат.

На скріншоті видно, як делегації держав-учасниць інформують у внутрішньому чаті про бажання взяти слово. "Україна хоче скористатися правом на заяву у відповідь", - пише, зокрема, очільник української делегації в ОБСЄ Цимбалюк. "Сполучені Штати Америки, будь ласка", - робить запит на виступ тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ.

Після відмови РФ від участі у засіданні в ОБСЄ 10 квітня, яке було присвячене концентрації російських військ на кордонах з Україною, російська делегація вирішила все ж таки взяти участь у спільному засіданні Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва 14 квітня. Однак представленість російської сторони на цьому засідання була не на рівні глави делегації, а на рівні радника.

У чаті відеоконференції було написано таке: "Руководитель делегации Российской Федерации К.Ю.Гаврилов не собирается "метать бисер перед…".

Як відомо, повністю цей сталий вислів російською мовою звучить таким чином: "Метать бисер перед свиньями".

Читайте також: Україна зацікавлена, аби США контактували з Росією - Кислиця

У середу, 14 квітня, за запитом України проходило спеціальне спільне засідання обох постійно діючих директивних органів ОБСЄ – Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва – для розгляду питання суттєвого збільшення військової присутності РФ уздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих українських територіях.

Проведення спільного засідання обох постійно діючих директивних органів ОБСЄ було ініційовано після того, як 10 квітня Росія проігнорувала скликану Україною зустріч держав-учасниць, на якій очікувалося отримати від РФ роз’яснення стосовно концентрації її військ біля українського кордону. 39 країн-учасниць офіційно виявили бажання брати участь в тій зустрічі, підтвердивши в такий спосіб, що вони поділяють занепокоєння України і що вони зацікавленні в отриманні відповіді від РФ.

Читайте також: ЄС та G7 закликали Росію зупинити військову провокацію на кордонах з Україною

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, сході й півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно РФ веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

6 квітня також стало відомо, що окрім стягування військ до українського кордону Росія почала контрольну перевірку боєготовності армії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-