Україна вийде із низки договорів СНД - Кабмін схвалив проєкт закону

Україна вийде із низки договорів СНД - Кабмін схвалив проєкт закону

Укрінформ
Кабінет Міністрів схвалив проєкт закону про вихід із деяких договорів, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав.

Як передає Укрінформ, про це представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан (фракція партії "Слуга народу") повідомив у Фейсбуці.

"Сьогодні Кабмін схвалив проєкт закону "Про вихід з деяких міжнародних договорів України, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав" та проєкт відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України", - написав Мокан.

Проєктом акта передбачається припинення дії Угоди про Правила визначення походження товарів країн, що розвиваються, при наданні тарифних преференцій у рамках Загальної системи преференцій. Також ідеться про припинення дії Протоколу про внесення змін і доповнень до Правил визначення походження товарів країн, що розвиваються, при наданні тарифних преференцій у рамках Загальної системи преференцій, передбачених Угодою від 12 квітня 1996 року.

Мокан також зауважує, що цю угоду було укладено з метою здійснення заходів зі створення єдиної міжнародно-правової бази в межах СНД з питань визначення походження товарів країн, що розвиваються, правил визначення таких товарів при наданні тарифних преференцій у мехаж Загальної системи преференцій.

За повідомленням Мокана, вихід з Угоди не вплине на інтереси українських виробників та експортетів, оскільки чинним законодавством України не передбачено надання тарифних преференцій у межах Загальної системи преференцій для країн, що розвиваються, тому дію Угоди та Протоколу для України доцільно припинити.

Читайте також: Україна може вийти ще з двох угод СНД

Як повідомлялося, принципове рішення про вихід України з СНД було ухвалене у березні 2014 році. У 2019 році Україна остаточно завершила процедуру виходу з координаційних органів СНД.

19 травня 2018 року тодішній президент України Петро Порошенко підписав указ "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України 2 травня 2018 року "Про припинення дії для України окремих міжнародних договорів, укладених в рамках Співдружності Незалежних Держав", яке передбачає поступове припинення для України дій угод в рамках співдружності.

23 січня 2019 року Кабмін ухвалив рішення про припинення для України дії трьох угод з економічного співробітництва, укладених в рамках СНД: Угоди про міждержавний обмін економічною інформацією, Угоди про обмін інформацією в галузі зовнішньоекономічної діяльності та Угоди про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності. А 30 січня Україна вийшла з угоди, яка визначає загальні умови постачання товарів між державами-учасниками СНД. Цей процес досі триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-