Спецзасідання КСУ про звільнення Тупицького і Касмініна не відбулося – джерело

Спецзасідання КСУ про звільнення Тупицького і Касмініна не відбулося – джерело

Укрінформ
У Конституційному Суді не відбулося спеціальне пленарне засідання щодо розгляду Указу Президента Володимира Зеленського про звільнення Олександра Тупицького і Олександра Касмініна з посад суддів КСУ.

Про це стало відомо Укрінформу від поінформованого джерела.

«Спецзасідання не було, частина суддів не з’явилася», - сказав співрозмовник агентства.

Натомість, за його словами, у приміщенні суду відбулася зустріч частини суддів КСУ з представником Президента у суді Федором Веніславським.

Водночас у коментарі Укрінформу Веніславський заперечив факт зустрічі з суддями КСУ 12 квітня: «Я сьогодні у суді не перебував. Я там часто буваю, у мене там є робочий кабінет, але сьогодні в суді не був. З суддями в КС не зустрічався».

Як повідомляв Укрінформ, працівники Державної охорони у понеділок не пустили Тупицького у приміщення КСУ на спеціальне пленарне засідання, яке він скликав у зв’язку з Указом Президента про його звільнення з посади судді.

29 березня Тупицький видав розпорядження про скликання на 12 годину 12 квітня спецзасідання, на якому планувалося розглянути питання про звільнення з посади суддів КСУ Олександра Касмініна і Олександра Тупицького у зв’язку з виданням Указу Президента України «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України» № 124/2021 від 27 березня 2021 року.

Читайте також: Звільнення Тупицького: представник Президента в КСУ прокоментував подання Батьківщини та «ЄС»

Президент Володимир Зеленський 27 березня скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Тупицького та Касмініна суддями КСУ.

До такого кроку Зеленський вдався за день до закінчення терміну дії Указу про відсторонення Тупицького від посади судді, який спливав 28 березня.

Зеленський пояснив, що ці укази Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна скасовано за результатами «аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО».

У документі зазначається, що це рішення ухвалено відповідно до Закону «Про національну безпеку України» з метою гарантування прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки.

В указі, зокрема, наголошується, що «узурпація влади у 2010-2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини», і «окремі судді Конституційного Суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України».

Читайте також: Укази Президента про відсторонення Тупицького оскаржують у Конституційному Суді

Раніше, 29 грудня 2020 року, Зеленський підписав Указ про відсторонення голови КСУ Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці через оголошення йому підозри у скоєні кримінального правопорушення. 26 лютого 2021 року Президент продовжив ще на місяць відсторонення Тупицького.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-