США підтримують стриману й відповідальну позицію України на тлі ескалації Росії

США підтримують стриману й відповідальну позицію України на тлі ескалації Росії

Укрінформ
Сполучені Штати позитивно оцінюють стриману й відповідальну позицію, яку зберігає офіційний Київ на тлі нових викликів з боку Росії, та закликають українську владу продовжувати цей підхід надалі.

Про це заявив у четвер заступник помічника Держсекретаря США Джордж Кент, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Росія здійснює кроки, які посилюють стурбованість. Україна ж досі була стриманою та відповідальною, і ми закликаємо українських лідерів продовжувати цей підхід»,- зауважив представник Держдепартаменту США під час онлайн-конференції, організованої Американсько-Українською Діловою радою (USUBC).

У цьому контексті він висловив стурбованість США у зв’язку з ескалацією на сході України, накопиченням російських сил в окупованому Криму, в Брянській області, відправкою російських військових кораблів, у тому числі десантних, у Чорне море «нібито для навчань». Крім того, представник Держдепартаменту зазначив, що занепокоєння викликає також агресивна дезінформаційна кампанія та заяви «рупорів Путіна» - його речника Пєскова та глави російського МЗС Лаврова.

Читайте також: РФ перекидає кораблі Каспійської флотилії в Чорне море на «навчання»

Джордж Кент у цьому зв’язку підтвердив позицію США на підтримку України, її суверенітету, територіальної цілісності, а також «прагнення українського народу приєднатися до західних громад, включаючи Європейський Союз та НАТО».

Водночас, він зазначив, що крім зовнішньої агресії з боку РФ перед Україною стоїть ще один серйозний виклик – внутрішня загроза, яку створюють корупція та ослаблені державні інституції.

«Для успіху України абсолютно важливим є те, щоби вона мала набір антикорупційних інструментів»,- зауважив представник США. Він підкреслив необхідність ефективної роботи таких інструментів як НАБУ, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Антикорупційний суд. Крім того, надзвичайно важливою залишається реформа судової системи.

«Як сказав федеральний суддя США Марк Вольф, який відправив за ґрати главу ірландської мафії Бостона Уайта Булджера, якщо ви призначите корумпованих суддів на посади до кінця їхнього життя без жодної відповідальності, ви просто отримаєте корумповані незалежні установи», - зазначив представник адміністрації США.

Читайте також: Меркель закликала Путіна зменшити військову присутність поблизу України

Тому, з точки зору Вашингтона, судова реформа в Україні має передбачати, в тому числі, очищення існуючих інституцій від корумпованих чиновників і запровадження прозорого механізму призначення суддів і прокурорів. Крім того, необхідно встановити механізм притягнення до відповідальності таких чиновників за порушення законів. Це також стосується олігархів, які використовують політичну корупцію та отримують змогу спрямовувати державні ресурси для власного збагачення.

Читайте також: Посилення агресії Росії: про що домовились глави МЗС України й Польщі

Як повідомляв Укрінформ, впродовж останнього тижня між Україною і США суттєво активізувалися двосторонні контакти на тлі посилення агресії та загроз європейській безпеці з боку Росії. У цьому зв’язку відбулася, в тому числі, телефонна розмова президентів Джо Байдена й Володимира Зеленського, а також контакти США із європейськими союзниками з метою посилення підтримки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-