КСУ вирішує, чи можна притягти Президента до відповідальності

КСУ вирішує, чи можна притягти Президента до відповідальності

Укрінформ
Велика палата Конституційного Суду розпочала розгляд подання Верховного Суду щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 105 Конституції, у якій йдеться, що Президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, суддею-доповідачем у даній справі виступає Ірина Завгородня.

За словами судді-доповідача, ВС звернувся з проханням розтлумачити вказану норму Конституції, оскільки у суді на розгляді перебувають справи, пов’язані з притягненням Президента до відповідальності за вчинення адмінправопорушень.

Автор подання зазначає, що визначення недоторканості глави держави міститься в рішенні КС від 2003 року, за яким Президент не може притягуватися до кримінальної відповідальності під час перебування на посаді. А його відсторонення з посади можливе лише внаслідок процедури імпічменту. Водночас питання притягнення до адміністративної відповідальності у згаданому рішенні КСУ не розкрите.

Читайте також: Держохорона пояснила, чому не надала відео про кнопкодавство із зали Ради

ВС вказує, що національні суди неоднаково розцінюють можливість притягнення Президента до адмінвідповідальності.

Після доповіді Завгородньої КС перейшов до закритої частини розгляду справи для ухвалення рішення.

Як повідомляв Укрінформ, у червні 2020 року Президент Володимир Зеленський заявив, що за порушення карантинних обмежень під час робочої поїздки на Хмельниччину йому виписали штраф.

Читайте також: Разумков прокоментував запуск у Раді сенсорної кнопки

Глава держави 3 червня відвідав кав'ярню у Хмельницькому. Разом із Зеленським за одним столиком усередині кафе були щонайменше ще п'ять осіб, зокрема перший заступник голови Офісу Президента Сергій Трофімов, голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет, очільник Хмельницького Олександр Симчишин та головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

При цьому на той момент урядом було заборонено діяльність з надання послуг громадського харчування в приміщеннях до 5 червня. Дозволялося працювати тільки літнім майданчикам, зокрема під тентами, а за одним столом дозволялося перебувати не більш ніж чотирьом відвідувачам одночасно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-