В Україні запрацює Директорат формування державної політики в обороні

В Україні запрацює Директорат формування державної політики в обороні

Укрінформ
У структурі Міноборони незабаром запрацює Директорат політики у сфері оборони, який формуватиме державну політику з питань нацбезпеки в оборонній, воєнній та у сфері військового будівництва тощо.

Про це під час онлайн-брифінг в Укрінформі на тему «Положення Директорату оборонної політики Міністерства оборони: нові підходи в реформуванні» повідомив доктор воєнних наук, експерт Юрій Пунда.

«Відповідно до постанови Кабінету міністрів та рішення міністра оборони створюється Директорат політики у сфері оборони Міністерства оборони України. На Директорат покладається виконання завдань із забезпечення формування державної політики з питань національної безпеки у сфері оборони, у воєнній сфері, у сфері військового будівництва, визначення засад воєнної, військово-технічної та військової кадрової політик, а також організації виконання завдань оборонної реформи в Україні», - повідомив Пунда.

За його словами, створення такого директорату дозволяє ефективніше використовувати наявні спроможності та ресурси Міноборони і при цьому відповідальність за оборонну реформу не розмиватиметься між консультантами, експертами та виконавцями, а покладатиметься на професійних держслужбовців, яким надаються необхідні повноваження.

За інформацією Пунди, на сьогодні розроблено положення про Директорат, в якому міститься низка підходів, що спрямовані на підвищення ефективності діяльності Міністерства оборони.

Зокрема, передбачено, що Директорат формуватиме політику та процеси досягнення рівня спроможностей ЗСУ, що відповідатимуть умовам сучасних та майбутніх воєнних конфліктів, а також процеси забезпечення армії підготовленим особовим складом, необхідним озброєнням, військовою технікою, матеріально-технічними засобами та інфраструктурою.

Експерт звернув увагу, що Директорат формуватиме політику та процеси поетапного досягнення рівня європейської та євроатлантичної інтеграції, який буде визнано країнами-партнерами та українським суспільством, братиме участь у розробці документів, спрямованих на реалізацію засад політики у сфері оборони та впровадження організаційної культури та стандартів НАТО. До повноважень Директорату також віднесено підготовку пропозицій керівництву оборонного відомства щодо формування пріоритетів, цілей та першочергових проєктів оборонної реформи.

Читайте також: Розвідка прогнозує загострення у зоні ООС на травневі свята

Крім іншого, Директорат координуватиме роботу та взаємодію з іноземними радниками, дорадчо-консультативними органами, громадськими організаціями, узагальнюватиме дорадчу та консультативну підтримку з питань реформ.

На думку експерта, реалізація таких амбітних завдань неможлива без високопідготовлених фахівців.

«Затверджена структура передбачає створення чотирьох експертних груп: доктрин і стратегій; політики персоналу і соціального захисту; ресурсної політики; політики європейської та євроатлантичної інтеграції. Всього до складу цих груп, відповідно до штату, увійдуть 17 фахівців, кожен з яких працюватиме на окремому напрямі роботи — від політики розвитку спроможностей до інфраструктурних проєктів, проте основною вимогою є командна робота», - повідомив Пунда.

За його словами, на сьогодні завершується організаційна робота щодо початку комплектування Директорату і найближчим часом розпочнуться процедури відбору фахівців на посади відповідно до чинного законодавства України.

Як повідомляв Укрінформ, проєктний офіс реформ Міністерства оборони України був ліквідований згідно з наказом міністра оборони України № 120 від 10.04.2020. Наразі в структурі Міноборони створено Директорат політики у сфері оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-