Російська агресія буде в центрі головування України у Форумі ОБСЄ – Кулеба

Російська агресія буде в центрі головування України у Форумі ОБСЄ – Кулеба

Укрінформ
Під час головування України у Форумі безпекового співробітництва (ФБС) ОБСЄ особливу увагу буде приділено триваючій російській агресії проти України, включно з мілітаризацією у Чорноморському та Азовському регіонах.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час виступу на онлайн-сесії з нагоди початку Українського головування у ФБС ОБСЄ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Україна буде головувати на Форумі у складний період: в умовах триваючої російської агресії проти моєї країни та в час глобальної пандемії коронавірусу. Це – епоха великих змін", - зазначив міністр.

За його словами, Україна продовжуватиме шукати можливості конструктивного реагування, вважаючи ОБСЄ важливою платформою для діалогу. "Унікальна концепція всеохоплючого підходу безпеки є особливо важливою зараз, коли ми стикнулися з безпрецедентною гібридною загрозою, обмеженнями, економічною кризою та глибокими перетвореннями у повсякденному житті", - заявив Кулеба.

Глава МЗС України наголосив, що ситуація в регіоні ОБСЄ характеризується навмисним і грубим порушенням спільних принципів і зобов’язань однією державою-учасницею, тому важливим є відновлення виконання цих зобов’язань та кроки для відновлення довіри і стабільності в регіоні.

Кулеба підкреслив, що Україна високо цінує внесок Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні у мирне врегулювання міжнародного конфлікту на Донбасі. "Україна переконана, що військо-політичні аспекти цього конфлікту повинні залишатися в центрі уваги Форуму", - наголосив він.

Під час головування України у ФБС ОБСЄ окрему дискусію заплановано приділити складній безпековій ситуації у Чорноморському та Азовському регіоні, яка "супроводжується триваючою мілітаризацією та перешкоджанням вільній міжнародній навігації".

"Наступне пріоритетне питання – глобальна пандемія коронавірусу та її вплив на збройні сили і роль останніх у сприянні боротьбі уряду з цією загрозою. Ми повинні розглянути можливі впливи таких кроків на втілення заходів з довіри та безпеки", - заявив Кулеба.

Читайте також: Кулеба та генсек ОБСЄ разом відвідають Донбас

Крім того, Україна буде уважно слідкувати за гібридними загрозами та їх можливим зв'язком із сучасними методами ведення війни. Ще одне важливе питання, увагу якому планує приділити Українське головування у ФБС – діяльність приватних військових компаній.

"Віденський документ залишається одним із стовпів європейської архітектури безпеки. Його модернізація вже давно назріла, враховуючи швидкі технологічні прориви у військовій сфері та брак ефективного актуального механізму скорочення ризиків і протидії інцидентам", - повідомив український міністр про інший пріоритет.

Також під час головування України у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ велику увагу буде приділено і проведенню раптових військових навчань біля кордонів держав-учасниць та низці інших питань у рамках мандату Форуму, зокрема, легких озброєнь та стрілецької зброї, виконання резолюцій РБ ООН 1540 (нерозповсюдження зброї масового знищення) та 1325 (роль жінок у питаннях миру та безпеки).

Як повідомляв Укрінформ, 20 квітня Україна перебрала від Туреччини чотиримісячне головування у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ. Україна є першою країною, яка головує у Форумі в онлайн режимі, з урахуванням ситуації, пов’язаної з пандемією коронавірусу COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-