Іран обіцяє передати

Іран обіцяє передати "чорні скриньки" літака МАУ Україні — Пристайко

Укрінформ
Іран обіцяє надати доступ до "чорних скриньок" збитого поблизу Тегерана літака МАУ спільній групі експертів на місці авіакатастрофи, а потім передати їх українській стороні.

Про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко, відповідаючи на запитання народних депутатів у парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Учора пізно ввечері я розмовляв з іранським міністром закордонних справ (Мохаммадом Джавадом Заріфом - ред.) , який запевнив, що наразі, оскільки, згідно з Чиказькою конвенцією, відповідальність за розслідування, у першу чергу, лежить на владі Ірану, пропонується наступний алгоритм дій: спільна команда з розслідування - іранська, канадська і ми теж приєднуємося до неї, - отримає доступ до "чорних скриньок" на місці (катастрофи - ред.). Після цього окремо "чорні скриньки" іранська сторона готова передати Україні", - сказав Пристайко.

Читайте також: МАУ відкрила цілодобову "гарячу лінію" трьома мовами для родичів загиблих

За його словами, це, в принципі, відповідає міжнародним нормам, хоча Україна наполягає на тому, аби бортові самописці були передані їй відразу, щоб забезпечити незалежність і об'єктивність розслідування.

Як повідомлялося, Офіс генпрокурора та СБУ 15 січня звернулися до Ірану з запитом про передачу українським правоохоронцям бортових самописців з українського літака авіакомпанії МАУ, який був збитий іранськими військовими.

У відомстві заявили, що українська сторона вживає всіх заходів для забезпечення належної розшифровки бортових самописців і збереження доказів у розслідуванні обставин авіакатастрофи.

Уранці 8 січня після зльоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні зазнав аварії літак "Міжнародних авіаліній України". На його борту перебувало 176 осіб, всі вони загинули. Серед них 11 українців - двоє пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу. Пасажирами авіалайнера також були громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, ФРН і Великої Британії.

Спочатку іранська сторона стверджувала, що аварія сталася через технічну проблему літака. Проте 11 січня Іран заявив, що український авіалайнер був випадково збитий військовими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-