Рада дала Президенту три місяці на доопрацювання Виборчого кодексу

Рада дала Президенту три місяці на доопрацювання Виборчого кодексу

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила постанову "Про строк розгляду Верховною Радою України Виборчого кодексу України (реєстр.№ 0978), повернутого з пропозиціями Президента України".

Рішення підтримали 270 народних депутатів за мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, постановою передбачено встановити строк розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради Виборчого кодексу (реєстр. № 0978), повернутого з пропозиціями Президента України, не пізніше 90 днів з дня його повернення для повторного розгляду.

Пропозиції Президента до Виборчого кодексу викладені у 17 пунктах. Володимир Зеленський зауважив, що Виборчий кодекс, ухвалений Верховною Радою VIII скликання, містить положення, які не відповідають Конституції, не враховують останні позитивні зміни до виборчого законодавства, спрямовані на його удосконалення, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації й організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур.

Зокрема, у пропозиціях до кодексу президент вказував, що аналіз положень Кодексу, якими визначається порядок застосування виборчої квоти, розподілу депутатських мандатів і визначення обраних кандидатів у виборчому регіоні та у загальнодержавному виборчому окрузі (статті 350 – 353), дає підстави для висновку про фактичне збереження складової, характерної для пропорційної виборчої системи із закритими списками.

Також Зеленський зазначив, що закріплений у Виборчому кодексі принцип ґендерної рівності на практиці може бути знівельований через відсутність у Кодексі механізму заміни кандидата у депутати кандидатом такої ж статі у разі скасування реєстрації кандидата у депутати за зверненням партії, яка висунула такого кандидата.

Крім того, у Пропозиціях зазначалося, що в Кодексі відсутній достатній механізм забезпечення реалізації виборчих прав окремими категоріями осіб - внутрішньо переміщеними особами, особами з інвалідністю нарівні з іншими.

Також Президент зауважив, що передбачене Виборчим кодексом зменшення бар'єра для відшкодування партіям витрат, пов'язаних із фінансуванням своєї передвиборної агітації, потребуватиме значних видатків з державного бюджету.

Читайте також: У Раді визначили термін розгляду пропозицій Президента до Виборчого кодексу

У Пропозиціях Президента до Виборчого кодексу також зауважується, що його положення викладено без урахування прийнятих законодавчих актів, спрямованих на удосконалення виборчого законодавства, зокрема, законів “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції", "Про засудження комуністичного та націонал- соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання", “Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Також, згідно з Пропозиціями Президента, у Кодексі не повною мірою враховані рекомендації, надані міжнародними експертами за результатами спостереження за виборчими кампаніями.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс, прийнятий народними депутатами VIII скликання. За його словами, Кодекс, що надійшов на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції України, не враховують останні зміни до виборчого законодавства, не узгоджується із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечує належної регламентації й організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур.

11 липня цього року Верховна Рада VIII скликання ухвалила новий Виборчий кодекс, який передбачає введення пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах.

27 серпня Голова Верховної Ради VIII скликання Андрій Парубій підписав новий Виборчий кодекс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-