Трамп тиснув на Зеленського через Пенса — WP

Трамп тиснув на Зеленського через Пенса — WP

Укрінформ
Президент США Дональд Трамп неодноразово просив віцепрезидента Майка Пенса натиснути на українського главу держави Володимира Зеленського для отримання компрометуючої інформації щодо ексвіцепрезидента США Джо Байдена.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на колишніх і діючих американських чиновників.

“Президент Трамп неодноразово залучав віцепрезидента Пенса для спроб здійснити тиск на лідера України (Зеленського — ред.), у той час, коли президент використовував інші канали з пошуку шкідливої інформації для його конкурента від Демократів (Джо Байдена — ред.)”, - йдеться у повідомленні.

За словами співрозмовника, у травні Трамп дав вказівку Пенсу не їхати на інавгурацію Президента України Володимира Зеленського попри те, що чиновники Білого дому намагалися запланувати цю подію в календарі Пенса.

Читайте також: Джуліані зустрічався з Манафортом: підозрює "втручання України" у вибори в США - ЗМІ

Як повідомили джерела, через кілька місяців Трамп знову “використав” Пенса, аби передати Зеленському, що США ставлять на “паузу” американську допомогу Києву з вимогою посилити боротьбу з корупцією. Тоді, після телефонної розмови Трампа із Зеленським, українська влада вже ймовірно розуміла, що ці заходи щодо боротьби з корупцією мали включати розслідування щодо колишнього віцепрезидента Байдена і його сина Гантера.

Чиновники з оточення Пенса наполягають, що віцепрезидент не підозрював, що спроби Трампа тиснути на Зеленського були націлені на отримання компрометуючої інформації щодо Байдена та його сина.

Як повідомлялося, телефонна розмова президентів США й України відбулася 25 липня. За тиждень до цього президент Трамп розпорядився призупинити забезпечення оборонної допомоги Україні. Після публікації 25 вересня тексту розмови та скарги "викривача" про можливий тиск глави Білого дому на Україну, щоб змусити її провести розслідування проти ексвіцепрезидента Джо Байдена, демократи в Палаті представників ініціювали формальну процедуру імпічменту Президента США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-