Влада має “розшифрувати” суспільству зміст

Влада має “розшифрувати” суспільству зміст "формули Штайнмаєра" - віцеспікер

Укрінформ
Суспільство має отримати від влади максимально доступні та зрозумілі відповіді на питання щодо змісту "формули Штайнмаєра" та її можливих наслідків.

Про це у Facebook написала віцеспікер Ради Олена Кондратюк.

"Переконана, Верховна Рада України має проявити весь свій патріотизм, професіоналізм та державницьку позицію для того, щоб настав мир на прийнятних для нашої країни умовах. Не може бути жодного відступу від червоних ліній, якими є наш суверенітет, незалежність і територіальна цілісність, право на власний європейський та євроатлантичний вибір", - зазначила вона.

Віцеспікер додала, що суспільство має отримати від влади максимально доступні та зрозумілі відповіді на питання щодо змісту "формули Штайнмаєра" та її можливих наслідків. "Брак інформації та комунікації породжує недовіру і тривожні очікування. Це може призвести до дестабілізації внутрішньої ситуації в країні. Внутрішні чвари й відсутність консолідованої позиції політикуму та суспільства щодо шляхів досягнення миру на Донбасі – вигідні, насамперед, Кремлю", - уточнила вона.

Політик вкотре підкреслила, що політичне врегулювання на сході неможливе, якщо не буде розв'язане питання безпеки - спочатку звільнення полонених, виведення окупаційних військ, роззброєння незаконних збройних формувань та отримання контролю над українським кордоном, а лише потім вибори за українським законодавством в органи місцевого самоврядування в окремих районах Луганщини та Донеччини.

"Це та українська формула завершення російсько-української війни на сході, яку має напрацювати та впроваджувати Верховна Рада України", - зазначила вона і додала, що зараз "Український парламент стоїть перед історичним викликом".

Читайте також: Зеленський розповідає "слугам народу" про "формулу Штайнмаєра"

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Україна погодила у Тристоронній контактній групі (м. Мінськ) імплементацію до українського законодавства так званої формули Штайнмаєра.

За словами міністра закордонних справ Вадима Пристайка, "формулу Штайнмаєра" щодо дії закону про особливий статус Донбасу та розведення військ у трьох ділянках також було погоджено на зустрічі радників лідерів країн нормандського формату.

Президент Володимир Зеленський пояснив, що "формула Штайнмаєра" передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Читайте також: Мовчання Кремля щодо "формули Штайнмаєра" викликає підозри – Гербст

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Відучора в Україні відбувається акція "Ні капітуляції". Наразі до неї приєдналися вже 18 великих міст України. Зараз ця акція триває і в Києві, вона розпочалася о 19.00 на Майдані Незалежності, а згодом перемістилася на вул. Банкову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-