Україна під перехресним вогнем. Відлуння телефонного скандалу Трамп–Зеленський

Україна під перехресним вогнем. Відлуння телефонного скандалу Трамп–Зеленський

Укрінформ
Мир ціною національних інтересів України може дестабілізувати країну зсередини – Chatham House

У скандалі довкола телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським у важкому становищі опинилася також Україна, яка була поставлена перед жорстким вибором.

Орися Луцевич Фото: Громадське
Орися Луцевич. Фото: Громадське

Такого висновку в аналітичній доповіді дійшли експерти Chatham House Орися Луцевіч (Orysia Lutsevych) та Джеймс Ніксі (James Nixey). Відповідний документ оприлюднений у п’ятницю на сайті цієї аналітичної установи.

«Україна опинилася під перехресним вогнем. Ця лабораторія демократії постає зараз одразу перед двома екзистенційними викликами: всередині - від корупції, і ззовні – від Росії, яка не вірить, що Україна має бути незалежною країною, попри те, що це визначають більшість із 45 мільйонів громадян цієї держави та міжнародне законодавство. У цьому контексті допомога США з розвитку і військова допомога залишаються критично важливими для України», – нагадують автори публікації.

Вони зазначають, що президент Зеленський сподівається вирішити конфлікт із Росією, хоча цілі Кремля стосовно України не змінилися. Разом із цим, мир ціною національних інтересів України може дестабілізувати країну зсередини.

«Президенти Трамп і Путін мають вражаюче схожі погляди на Україну. Обидва мало турбуються про її народ та амбіції, і розглядають її, – але не Росію, – як головну причину падіння у відносинах між двома «великими потужностями». Але спокуса Трампа вчинити тиск на Київ у цій справі, а не, натомість, на Кремль, має отримати спротив», – йдеться у публікації.

«Напевно, Хантер Байден не був мудрим, коли зв’язався з тіньовою енергетичною фірмою. Залишається вражаючим, як багато представників Заходу зв’язувалися із сумнівними персонажами по усьому пост-радянському простору. Але без жодних ознак, що Байден-батько або його син зробили щось погане, головною темою для України постає, де-факто, шантаж: розвиток та військова допомога (вкрай необхідні) – в обмін на «бруд», – робить висновок Chatham House.

Дмитро Шкурко. Брюссель

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-