Переговори про дату саміту

Переговори про дату саміту "нормандської четвірки" тривають постійно - дипломат

Укрінформ
Переговорний процес щодо дати проведення саміту "нормандської четвірки" триває постійно, а публічне обговорення "формул" Штайнмаєра і Зеленського є його частиною як спосіб "зондування" позицій сторін.

Про це заявив журналістам 25 вересня голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко, відповідаючи на запитання, чи готується Україна виносити "формулу Зеленського" на саміт "Нормандської четвірки", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мова про саміт "Нормандської четвірки" у тому контексті, що його треба проводити для того, щоб пожвавити миротворчий процес, і про те, що він має відбутися за умови досягнення якихось попередніх домовленостей. Які будуть ці домовленості, ми, звичайно, не знаємо, бо переговорний процес триває буквально щогодини, переговорні групи аналізують пропозиції одна одної, висувають контрпропозиції", - сказав Яременко.

Читайте також: Зеленський обговорив з Меркель підготовку до "нормандського саміту"

У цьому контексті він додав, що велика частина переговорів відбувається уже в публічній площині, і сторони використовують апеляцію до ЗМІ як спосіб "зондування" позицій одна одної і переконання іншої сторони.

"Тому прогнозувати сьогодні, коли відбудеться ця зустріч (саміт "Нормандської четвірки" - ред.), які умови можуть передувати тому, що вона відбудеться, або що там будуть досягнуті якісь домовленості, я не можу. Я думаю, насправді, сьогодні ніхто не може цього спрогнозувати", - зазначив дипломат.

Коментуючи відмінності між пропозиціями Президента Володимира Зеленського і "формулою Штайнмаєра", голова профільного комітету зауважив, що вона, насправді, є спробою організувати процес виконання політичної частини Мінських домовленостей без виконання безпекових умов.

Читайте також: "Нормандський саміт" відбудеться найближчими тижнями - Макрон

"Це, звичайно, є імітацією миротворчого процесу за рахунок країни, яка є жертвою агресії. Це непривабливий для України спосіб ведення переговорів і ведення миротворчого процесу", - зауважив Яременко.

Стосовно основних вимог України в рамках підготовки до зустрічі "Нормандської четвірки" і в Тристоронній контактній групі, дипломат зазначив, що "йдеться не про вимоги, а про продовження консультацій і переговорів у різних форматах, щоб на зустріч глав держав і урядів "Нормандської четвірки" можна було винести пропозиції, які можна погодити і які є реалістичними у виконанні".

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Емманюель Макрон під час виступу на загальних дебатах 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН заявив, що зустріч лідерів країн "нормандського формату" (Франції, Німеччини, України і Росії) відбудеться у наступні тижні.

18 вересня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що на зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату" було обговорено і погоджено "формулу Штайнмаєра" щодо дії закону про особливий статус Донбасу та розведення військ на трьох ділянках.

Читайте також: "Формула Штайнмаєра" ляже в основу законопроєкту — помічник Зеленського

Перед тим Пристайко повідомляв, що українська влада опрацьовує можливість проведення місцевих виборів по всій країні, включаючи окремі райони Донецької і Луганської областей.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що "формула Штайнмаєра" і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті "нормандської четвірки".

19 вересня у Києві відбулася масова акція протесту, на якій люди вимагали не погоджуватися на "формулу Штайнмаєра".

21 вересня помічник Президента Андрій Єрмак повідомив, що "формула Штайнмаєра" ляже в основу законопроєкту, який буде винесено на публічне обговорення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-