Українська делегація офіційно відмовилась від участі у сесії ПАРЄ

Українська делегація офіційно відмовилась від участі у сесії ПАРЄ

Заява
Укрінформ
Делегація України в Парламентській Асамблеї Ради Європи офіційно відмовилась від участі в осінній сесії організації.

Заяву оприлюднено на сайті Верховної Ради.

"Делегація Верховної Ради України в ПАРЄ заявляє про відмову подавати повноваження нової української делегації на затвердження під час осінньої частини сесії ПАРЄ з 30 вересня до 4 жовтня 2019 року. Зазначене буде способом реагування України на повернення Російської Федерації до сесійної зали ПАРЄ без виконання вимог резолюцій Асамблеї, схвалених у відповідь на російську агресію проти України", - йдеться у документі.

Українські представники також звертаються до Франції з пропозицією ініціювати консультації за участі президента Емманюеля Макрона та всіх зацікавлених сторін "для широкого обговорення шляхів повернення довіри до Ради Європи та інституційної, а також моральної кризи РЄ, що виникла в результаті добровільної та безпідставної відмови Комітету міністрів та Асамблеї наполягати на дотриманні Росією принципів та стандартів Ради Європи".

У заяві українські депутати також звертаються до делегацій держав-членів Ради Європи з закликом провести розширені консультації щодо наслідків безумовного повернення РФ до ПАРЄ та вироблення ефективних механізмів відповідальності держав - порушниць статутних документів РЄ та норм міжнародного права.

Читайте також: Позиція України на сесії ПАРЄ буде представлена - Гончаренко

Як повідомлялося, ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу у квітні 2014 року через анексію Криму. Оскільки Москва не виконала жодної вимоги відповідних резолюцій Асамблеї, санкції проти РФ продовжувалися кілька разів. На знак протесту російські депутати не брали участі в роботі Асамблеї з 2016 року. Влітку 2017 року Москва припинила сплачувати внески до бюджету Ради Європи, пояснюючи це тим, що делегація Держдуми РФ не має повноцінних прав у ПАРЄ. З'явився варіант, що Росія взагалі покине ПАРЄ. Після цього почали говорити, що неучасть Росії в ПАРЄ обмежує права російських громадян, зокрема неможливість оскарження рішень російського суду в ЄСПЛ.

Читайте також: ПАРЄ на осінній сесії може не розглянути ситуацію щодо кримських татар

У підсумку в ніч проти 25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка дозволила делегації РФ вже 25 червня повернутися в асамблею. Ця резолюція виключає повторне запровадження серйозних санкцій проти російських депутатів. У відповідь на це делегації Латвії, Литви, Естонії, Словаччини, України, Грузії та Польщі залишили залу засідань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-