Кандидатури до нової ЦВК подали Президенту вже всі фракції

Кандидатури до нової ЦВК подали Президенту вже всі фракції

Укрінформ
Усі парламентські фракції вже направили Президенту списки своїх кандидатур до складу нової Центральної виборчої комісії.
Про це журналістам у кулуарах парламенту повідомив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Всі фракції, в тому числі й наша, надали кандидатів, делегували до Центральної виборчої комісії, направили подання Президенту. Зараз, згідно з законом, це повноваження Президента. Він тепер вносить на розгляд Верховної Ради таке подання, воно включається в порядок денний невідкладно і після цього приймається рішення", - сказав Качура.

Він зазначив, що у поданні Президентові були враховані всі кандидати, запропоновані фракціями. Качура підтвердив, що депутатська група "За майбутнє" теж запропонувала кандидата до ЦВК.

Депутат також розповів, що у списку кандидатів від фракції "Слуга народу" спочатку було 35 осіб. Потім кількість скоротилася до 20, а після цього, за словами Олександра Качури, обрали найкращих.

Депутат зауважив, що наразі обговорюється питання, чи будуть пропонуватися до ЦВК чинні народні депутати від "Слуги народу", але додав, що така ймовірність є низькою.

Качура також зазначив, що квота фракції "Слуга народу" до ЦВК- близько 10 кандидатів.

Депутат не виключає, що рішення про призначення нового складу ЦВК може розглядатися Радою вже сьогодні.

Як повідомлялося, Верховна Рада 13 вересня ухвалила постанову "Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії". Відповідне рішення підтримав 341 народний депутат.

Президент Володимир Зеленський 9 вересня вніс до парламенту подання про дострокове припинення повноважень членів ЦВК

11 вересня Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав це подання Президента.

Читайте також: У "Слузі народу" прогнозують, що Рада у четвер затвердить новий склад ЦВК

Своє подання Президент, зокрема, мотивував тим, що під час здійснення реєстрації ЦВК нібито діяла упереджено і всупереч принципам, визначеним виборчим законодавством. У поданні також зазначається, що 28 рішень ЦВК були скасовані судами.

Уже колишній склад ЦВК Верховна Рада затвердила 20 вересня 2018 року. До того ВР чотири роки не могла домовитися щодо призначення нових членів ЦВК попри те, що термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК сплив у червні 2014 року, ще в одного — у лютому 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-