Законопроєкт про звільнення і призначення членів Нацради пройшов комітет ВР

Законопроєкт про звільнення і призначення членів Нацради пройшов комітет ВР

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу та в цілому законопроєкт, спрямований на вдосконалення процедури звільнення та призначення членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Таке рішення ухвалене на засіданні 17 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Авторами законопроєкту №2036 “Про внесення змін до Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" щодо вдосконалення процедури звільнення та призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення” є депутати з фракції “Слуги народу” — голова профільного комітету Олександр Ткаченко та його заступники Микита Потураєв, Євгенія Кравчук і Гео Лерос.

Відповідно до чинної редакції закону "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" порядок звільнення та призначення членів цього регуляторного органу Верховною Радою фактично передбачає їх двомісячну відсутність. Зміни ж, передбачені законопроєктом №2036, дадуть змогу забезпечити безперервність функціонування регулятора шляхом надання членам Нацради права виконувати обов'язки до призначення їх наступників, а також закріплюють обов'язковість одночасного призначення членів Нацради на всі вакантні посади.

Читайте також: ВР пропонують розглянути законопроєкт щодо звільнення членів Нацради

Зокрема, чинною редакцією частини 3 статті 4 закону "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" визначено, що повноваження члена Нацради тривають упродовж п'яти років із дня його призначення. Водночас стаття 5 передбачає, що Верховна Рада призначає членів Нацради на альтернативній основі протягом двох місяців з дня припинення повноважень членів регулятора, призначених за її квотою.

"Оскільки в чинному законі немає формулювання, яке б дозволяло нам провести конкурс (на заміщення вакантних посад, - ред.) до завершення повноважень членів Національної ради, є пропозиція передбачити, щоб такий конкурс тривав два місяці. До того моменту, допоки конкурс не закінчиться, і це вже справа, зокрема, й нашого комітету, - продовжити термін повноважень тих членів Нацради, які виконують свої обов'язки до моменту обрання Верховною Радою інших чотирьох членів", - пояснив голова профільного комітету Олександр Ткаченко.

Він нагадав, що наразі закінчується термін повноважень чотирьох членів Нацради, тож ухвалення цього законопроєкту особливо актуальне.

Як повідомлялося, Нацрада складається з восьми членів, половину з яких призначає ВР, а решту — Президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-