Депутат бундестагу: Задоволені ми будемо після звільнення Росією всіх політв'язнів

Депутат бундестагу: Задоволені ми будемо після звільнення Росією всіх політв'язнів

Ексклюзив
Укрінформ
Взаємне звільнення Україною та Росією утримуваних осіб є величезною подією, проте справжня задоволеність буде досягнута тоді, коли додому повернуться всі політв'язні і заручники.

Про це в розмові з кореспондентом Укрінформу сказав депутат німецького бундестагу Мануель Саррацин.

«По-перше, чудово, що несправедливо засуджені, кинуті в тюрми за фейковими звинуваченнями українські в’язні та моряки знову на волі. Але ми не повинні забувати, що все ще багато українців (та й росіян) утримуються в Росії як політичні заручники. Тож задоволеними ми зможемо бути лише тоді, коли всі ці люди повернуться до своїх сімей», - сказав він.

Водночас Саррацин не схвалює те, що до списку на обмін було включено колишнього "командира ППО" міста Сніжне Володимира Цемаха, якого називали одним з головних свідків у справі МН17.

Читайте також: Маас бачить шанс відновити "мінський процес"

Німецький депутат розуміє бажання влади повернути своїх людей, але переконаний, що такий важливий свідок, на якого має поширюватися юрисдикція міжнародного права, в Росії буде недосяжним не лише для свідчень, а й для покарання. «Або стане депутатом, або мертвим», - жартома зауважив політик.

При цьому він не вбачає зв’язку між справою Цемаха та долею санкцій щодо РФ, оскільки ті були запроваджені у зв’язку з незаконною анексією Криму та військовою діяльністю на Сході України.

«Ясно, що Зеленському потрібен був успіх, і він буде здійснювати подальші кроки. Подивимося, наскільки готовий зрушити президент РФ Владимир Путін», - каже Саррацин, висловивши сумнів, що Путін змінить свою "генеральну лінію" на Сході України.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня відбулося взаємне звільнення Україною та Росією утримуваних осіб у форматі "35 на 35". До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії українців та 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, — бойовик "ДНР" Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО.

11 вересня депутат Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі заявила в інтерв'ю ЗМІ, що Нідерланди перекваліфікували Володимира Цемаха зі свідків у справі про знищення малайзійського літака MH17 над Донбасом у підозрювані.

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над окупованою територією Донбасу 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна спільна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, що дислокується в Курську. У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію у відповідальності за катастрофумалайзійського пасажирського літака рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-